Реклама / Ads
36| 5071 |01.08.2014 НОВИНИ

Д.Стойнев:Договорът с "Уестингхаус" оставям на следващото правителство

.
Договорът с "Уестингхаус", които трябва да изградят 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде одобрен от следващото правителство, иначе той няма да влезе в сила. Това е първата стъпка от един маратон.Това каза в сутрешния блок на БНТ Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката в оставка.
 

Споразумението с "Уестингхаус" предвижда създаването на компания, в която държавата ще има 70% участие, а американците 30%. Ако следващото правителство не одобри това решение, всичко приключва. България няма да търпи никакви финансови загуби. Един реактор е скъпо нещо. Все пак няма да строим колиба. За първи път България е в унисон с европейската политика. "Уестингхаус" в момента строят 8 реактора в САЩ и Китай. Това е най-сигурният реактор. Ние не сме договорили нищо. Нямаме никакви финансови ангажименти. Всичко е в ръцете на следващите правителства. В момента не може да се каже колко ще струва тока от 7-ми блок. Трябва да се направят много стъпки, за да се стигне до строежа на реактора. Ние искаме да има приемственост. Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови ангажименти на държавата, повтори Стойнев.

Най-евтината енергетика е ядрената. България се гордее със своята ядрена енергетика. Аз съм против отказването от този тип енергетика. България трябва да има готовност, ако Европейската комисия каже "да" за "Южен поток", ние да започнем работа. В момента не работим по него. Това е европейски проект, не само български. Чакаме становището на ЕК, заяви той. Не успях да стана за малко лидер на БСП. Делегатите ясно показаха, че на БСП и трябва нова енергия. Разочарован бях, но съм готов да работя с пълна сила за партията. Основната ни цел трябва да бъде спечелването на местните избори през 2015 година. Това означава сериозна работа със структурите по места. БСП трябва да стане говорител на гражданското общество в България. Сергей Станишев свърши много работа за България.


Не забравяйте, че досега не сме имали лидер на европейска партия. По негово време влязохме в Европейски съюз. Ако това се беше случило по времето на Бойко Борисов, от сутрин до вечер щяхме да слушаме за този успех, завърши министърът в оставка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5486 |30.07.2014 М. Миков: Оставяме много работа на 43-то народно събрание . 4| 4859 |29.07.2014 Президентът на "Уестингхаус" идва заради АЕЦ "Козлодуй" . 19| 5271 |24.07.2014 Росен Плевнелиев: Поставям три въпроса за решаване от парламента . 2| 5200 |04.07.2014 "Уестингхаус" пред подписване с БЕХ за АЕЦ „Козлодуй”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads