Реклама / Ads
10| 11932 |13.02.2012 НОВИНИ

Стоки за милиони задръстват митниците

.
Ваньо Танов
Сериозен проблем се оказаха конфискуваните стоки, които се трупат в складове на митниците. По закон обаче митниците нямат право да ги продават. Затова внасяме предложение законът така да се промени, че която държавна институция конфискува стоки, да може да се разпорежда с тях.
 

 

Това каза директорът на Агенцията "Митници" Ваньо Танов по БНР днес по повод доклад на Сметната палата от проверка в агенцията, според който стоки за милиони левове залежават в складове, наети от митниците.

 

Според доклада в складовете престоявали стоки, отнети в полза на държавата още от 1989-1999 г. Повечето такива стоки били напълно похабени от годините. Според проверяващите през 2010 г. митниците са прибрали 3.2 млн. лв. приходи, докато по документи в складовете залежавали стоки за 20 млн. лв.

 

Дори да можеха, митниците не би трябвало да продават такива стоки, защото част от тях са фалшификати на известни марки, а част от тях са опасни. Не можем да продаваме парфюми или лекарства менте, те подлежат на унищожение, каза Танов. Същото се отнася до конфискувани цигари.

 

"Друг е въпросът, че в последните 15 г. бяха натрупани огромни количества такива стоки -за унищожение – бел. ред.). И поради това, че митниците нямат правомощия за продажба, се е стигнало дотам автомобили, стоящи с години..., всичкото това беше изчистено в 2009-2010 г., защото плащахме над 470 000 наеми, сега тази сума е по-малка от 100 000 лева. Нямаме залежала стока, която подлежи на продажба, имаме залежала стока, която не е унищожена поради тежки и трудни процедури. Единствено ние сме заинтересовани тези стоки да напуснат складовете, за да не плащаме наеми", каза Танов.

 

Според директора на митниците единият начин да се продават конфискувани стоки, поне тези от тях, които могат да бъдат продавани, е чрез търговете на НАП. Така в момента с договор между митниците и приходната агенция се продават бижута.

 

Внесли сме законодателни промени - този, който конфискува, той да се разпорежда с тези стоки. Сега ние ги задържаме, други трябва да се оправят след това с тях. Единственият, който се разпорежда с държавна собственост, е министърът на финансите, обясни Танов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9802 |10.02.2012 Банкер забъркан в далавери за милиони . 8| 6709 |10.01.2012 Цигански барони правят милиони от дрога и жени . 8| 5011 |07.12.2011 Зърнари гушат милиони от търговия на тъмно . 7| 5948 |17.11.2011 БГ-измамници гепили милиони с кредитни карти в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads