Реклама / Ads
15| 3083 |28.04.2021 НОВИНИ

Столтенберг: Разногласията между София и Скопие могат да се изгладят в рамките на НАТО

.
Стево Пендаровски и Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Разногласията между България и Северна Македония като съюзници могат да се изгладят в рамките на Алианса. Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
 

„В НАТО има 30 съюзници и винаги е имало различия, но Алиансът е и платформа за тяхното обединение и диалог“, каза той на съвместен брифинг с президента на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, цитиран от Българското национално радио.

 

Столтенберг припомни, че Скопие, София и Атина са показали кураж, който дал възможност да се намери решение за спора на името на Северна Македония и това е проправило нейния път към пълноправното членство в НАТО.

 

Генералният секретар заяви, че организацията насърчава конструктивния диалог между София и Скопие, за да намерят двете страни решение на въпроса.

 

На въпрос за нонпейпъра, приписван на словенския премиер Янез Янша, предвиждащ прекрояването на границите на страните от Западните Балкани, Столтенберг заяви, че не може да коментира нещо, което не е видял, но подчерта, че всяка спекулация за промяна на границите само добавя още несигурност и рискува да създаде нестабилност в региона.

 

„Самият факт, че авторите на този т.нар. нонпейпър не показват имената си, говори, че се срамуват от идеите си“, каза президентът на Република Северна Македония.

 

Стево Пендаровски допълни, че само хора, които нямат представа как да работят за подобряване благосъстоянието на народа си, дават такива идеи, очевидно вярвайки, че като разделят хората на етнически принцип, просперитетът ще дойде за един ден.

 

От думите на македанския президент стана ясно, че страната му била готова да поднови преговорите с България, за да реши спора и да започне диалога с Европейския съюз. Той добави, че разбира каква е политическата ситуация у нас и че тя не дава възможност за сериозни решения.

 

Пендаровски призова София да определи специален пратеник за диалога, какъвто е избраният от Скопие Владо Бучковски. Той повтори, че в преговорите не бива да влиза темата за идентичността, определена от страната му като „червена линия“.

Пендаровски каза, че е получил „силна подкрепа за начало на преговори“ по време на разговорите си с председателя на Европейския съвет и еврокомисаря за разширяването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3355 |28.04.2021 ЕМКО пита прокуратурата: Защо се опитва да заблуди международната общност . 5| 3244 |26.04.2021 Дмитрий Песков: Срещата между Путин и Байдън е планирана за летните месеци . 0| 2876 |22.04.2021 Дете е пострадало след челен сблъсък между две коли до Банкя . 12| 2955 |20.04.2021 Даниел Митов за кабинета: Бил амалгама между приемственост, опит и обновление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads