Реклама / Ads
26| 2938 |19.06.2023 НОВИНИ

Столтенберг: Складовете на НАТО са празни

.
Складовете на НАТО са празни трябва да бъдат попълнени не само в Германия, но и в много страни в Алианса.
 

Това заяви генералният секретар на военния пакт Йенс Столтенберг по време на посещение в Германия. 

 

По думите му държавите се намират в "критичен момент" за своята сигурност - конкуренцията между великите сили се засилва, ценностите и демокрациите са под натиск, а руският президент Владимир Путин е върнал войната в Европа. 


След Студената война всички се надявахме – и работихме за – по-мирни отношения с Русия. Постепенно тези надежди изчезнаха, поради модела на агресивно поведение на президента Путин - в Грузия, Алепо, Крим и Донбас. Пълномащабното нахлуване в Украйна разби всички останали илюзии за конструктивно сътрудничество с Русия. Намираме се в повратна точка за историята. Това, което правим или не правим сега, ще определи нашата сигурност за десетилетия напред", посочи Столтенберг и изброи три основни приоритета пред държавите. 


На първо място това е продължаване на подкрепата спрямо Украйна. 


"Всички искаме тази война да свърши. Но справедлив мир не може да бъде замразяване на конфликта и приемане на сделка, продиктувана от Русия. НАТО не е страна в конфликта, но ние подкрепяме Украйна в нейното право на самоотбрана, право, което всъщност е залегнало в Хартата на ООН", допълни Столтенберг. 


На второ място генералният секретар на Алианса посочи, че е необходимо пактът да подсили собствената си отбрана. 


"След пълното нахлуване на Русия в Украйна,

всеки разбира много по-добре защо се нуждаем от силна защита. Не е да провокираме конфликт, а да запазим мира и да защитим нашия просперитет. Това струва пари. Така че очаквам лидерите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващия месец да се споразумеят за нов ангажимент за инвестиции в отбраната, с минимум 2% от БВП за отбрана", заяви Столтенберг. 


По думите му НАТО се нуждае още от по-стабилна отбранителна индустрия.


"Нашите запаси от оръжия и боеприпаси са изчерпани и трябва да бъдат попълнени не само в Германия, но и в много страни в НАТО. Миналата седмица имах привилегията да участвам в продуктивна среща с представители на отбранителната индустрия.

Обсъдихме как най-добре да увеличим производството, да осигурим веригите за доставки и да премахнем бариерите пред нашето сътрудничество. Това е от ключово значение, за да поддържаме подкрепата си за Украйна и да гарантираме нашата собствена защита", допълни той. 


Третият приоритет пред пакта по думите на Столтенберг е нуждата да се прекрати зависимостта от авторитарни режими. 


"Знаете, че преди не толкова много месеци мнозина вярваха, че купуването на газ от Русия е чисто търговски въпрос, само за да научат по трудния начин, че това също засяга нашата сигурност. Следователно това беше и политическо решение. Германия и ЕС положиха впечатляващи усилия за диверсификация на енергийните доставки. Но не трябва да правим същата грешка отново с други авторитарни режими, не на последно място с Китай. Китай не е наш противник и ние ще продължим да търгуваме и да се ангажираме с Китай. Но в същото време трябва да избягваме зависимости, които ни правят уязвими. Не трябва да разчитаме изцяло на Китай за критични суровини и продукти. Не трябва да изнасяме технологии, които могат да бъдат използвани срещу нас, или да губим контрол върху критична инфраструктура, като 5G мрежи", категоричен бе Столтенберг. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2674 |17.06.2023 Джо Байдън: Пътят на Украйна към НАТО няма да е лесен . 1| 2432 |17.06.2023 Страните от НАТО искат удължаване на мандата на Столтенберг с 1 г. . 5| 2737 |16.06.2023 Владимир Владимиров: Трябва да говорим с РС Македония като съюзник в НАТО . 19| 2758 |15.06.2023 С резолюция ЕП призова НАТО да покани Украйна за свой член след края на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads