Реклама / Ads
0| 2996 |28.11.2022 НОВИНИ

Стотици арестувани след протестите в Китай срещу политиката на "нулев ковид"

.
Източник: БГНЕС
Стотици хора отново излязоха по улиците на големите китайски градове, за да протестират срещу политиката на "нулев ковид" в страната, което е рядко срещан израз на обществен гняв срещу държавата.
 

Твърдата антивирусна стратегия на Китай предизвиква недоволство сред обществеността, която е все по-уморена от внезапните забрани, продължителните карантини и кампаниите за масово тестване.

 

Смъртоносният пожар в четвъртък в Урумчи, столицата на северозападния китайски регион Синдзян, се превърна в нов катализатор на обществения гняв, като мнозина обвиняват затворените зони заради Covid-19 за забавянето на пожарникари и медици. Властите отричат тези твърдения.

 

Тази вечер най-малко 400 души се събраха на брега на река в столицата Пекин в продължение на няколко часа, като някои от тях крещяха: "Всички ние сме народа от Синдзян! Напред, китайци!"

 

Репортерите на АФП на мястото на събитието описаха тълпата, която пеела националния химн и слушала речи, докато от другата страна на брега на канала чакала опашка от полицейски коли.

 

Колите сигнализираха в знак на подкрепа, а хората останаха в района до ранните часове, скандирайки и размахвайки празни листове хартия, символизиращи цензурата.

Властите блокираха пътя, за да спрат преминаването на автомобили, а на мястото на събитието пристигнаха около 100 полицаи в цивилно облекло.

 

Около 2:00 ч. сутринта (18:00 ч. по Гринуич) към тях се присъединиха автобуси с паравоенна полиция.

 

В крайна сметка протестиращите се съгласиха да напуснат, след като полицаите обещаха, че исканията им са били чути.

 

В центъра на Шанхай - най-големия китайски мегаполис - АФП видя сблъсъци на полицията с групи протестиращи, които се опитваха да изтеглят хората от мястото на по-ранна демонстрация на улица "Вулумучи". Събралите се през нощта тълпи - някои от които скандираха "Си Цзинпин, оттегли се! ККП, оттегли се!" -- бяха разпръснати до неделя сутринта.

 

Следобед обаче стотици се събраха в същия район с празни листове хартия и цветя, за да проведат нещо, което изглеждаше като мълчалив протест, разказва очевидец пред АФП.

 

Видеоклипове в социалните мрежи от района, които изглежда са направени в късния следобед, показват как тълпата скандира антикомунистически лозунги. До вечерта десетки полицаи в жълти жилетки с висока видимост образуваха плътна линия, отцепвайки улиците, където се провеждаха протестите.

 

Кореспондент на АФП видя, че няколко души са били арестувани, докато полицаите се опитват да разпръснат протестиращите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2942 |28.11.2022 Безредици в Белгия и Нидерландия след победата на Мароко на световното в Катар /видео/ . 1| 3018 |28.11.2022 240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година . 7| 4066 |27.11.2022 Безредици в Брюксел след загубата от Мароко на Мондиал 2022 г. . 0| 3463 |27.11.2022 Двама са вече българите, които се издирват след свлачището в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads