Реклама / Ads
3| 3742 |28.08.2023 НОВИНИ

Стотици работещи в ТЕЦ “Бобов дол” протестираха срещу Плана за справедлив преход

.
Стотици работещи в ТЕЦ “Бобов дол” протестираха срещу плана за справедлив преход Източник: БГНЕС
Стотици работещи в ТЕЦ “Бобов дол” на обедната си почивка, като към тях се присъедениха и миньори от рудник “Открит въгледобив”, излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 година.
 

Те обвиниха управляващите и политиците в преднамерени и прибързани действия  и настояха ТЕЦ “Бобов дол” да работи поне до 2038 година.


Затварянето на ТЕЦ “Бобов дол” ще означава около 2-3 хиляди, че и още толкова, работници, специалисти, ангажирани в енергийния отрасъл от Югозапада да са без работа и препитание, а Кюстендилска област ще стане номер 1 по безработица.

 

Изготвеният регионален план за справедлив преход не предлага алтернатива, никаква устойчива ангажираност на тези хора. 

 

“В този план това, което предлагат нашите политици и са загрижени за нашата съдба. Предлагат за миньорите да бъдат шивачи и обущари, за енергетиците – да бъдат овощари, да бъдат санитари на ранените войници на украинския фронт.

 

Това господа управляващите предлагат на вас – на всички нас, които сме енергетици. Смях, позор и унижение за енергетиката като цяло и в частност за хората, които работят в нея”, коментира синдикалистът Иво Димитров.


Енергетиците от Бобов дол, колегите им от Перник и мини “Марица” – Стара Загора, са единни и са готови и на протестен поход до София и до по зависещите съдбата на въглищните централи министерства и ведомства.

 

“Съвместно с колегите от Стара Загора, с колегите от Перник, да бъдем заедно, да сме като юмрук и да покажем, че всяка една политическа класа може да бъде пометена от нашите задружни усилия”, каза още Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3446 |12.08.2023 Румен Овчаров: Ще плащаме стотици милиони заради "Росенец". Договорът с "Боташ" е изключително глупав . 0| 2629 |26.07.2023 Медици и работещи в Спешната помощ отново излизат на протест . 4| 4540 |25.07.2023 Служители на МВР роптаят заради високите заплати на работещите 5500 пенсионери . 11| 3223 |22.07.2023 45-тото издание на Прайда в Берлин започна днес с гръм и трясък, стотици хиляди взеха участие в събитието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads