Реклама / Ads
11| 3449 |29.03.2023 НОВИНИ

Страните в Източна Европа искат Facebook да се бори с дезинформацията. България мълчи

.
Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа призоваха водещите световни технологични фирми да се борят с дезинформацията. Отвореното писмо е подписано от министър-председателите на Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия и Литва и е разпространено от кабинета на чешкия премиер Петр Фиала. България не фигурира.
 

В писмото държавите искат платформите като Facebook да предприемат конкретни стъпки като отхвърляне на плащания от санкционирани лица и промяна на алгоритмите. 


"Манипулиране и намеса на чужда информация, включително дезинформация, се използва, за да се дестабилизират нашите страни, да се отслабят демокрациите ни, да се провали присъединяването на Молдова и Украйна към Европейския съюз, да се отслаби подкрепата ни спрямо Украйна на фона на агресивната война на Русия", се казва в писмото, предоставено на медиите.


Meta, компанията зад Facebook, посочи, че е засилила капацитета си за проверка на фактите в страни в Източна Европа и е предприела редица други стъпки за борба с разпространението руска пропаганда. 


Междувременно Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA), чиито членове включват Meta, Twitter и Google, заяви, че подкрепя мерки за борба с дезинформацията като Европейския закон за цифровите услуги (DSA).


"Ние вярваме, че правилното прилагане на DSA, съчетано с наскоро ревизирания Практически кодекс на ЕС относно дезинформацията, е от ключово значение за засилване на борбата срещу дезинформацията“, каза Кристиан Боргрийн, старши вицепрезидент и ръководител на CCIA Европа, в отговор на въпрос на агенция "Ройтерс".


Платформите трябва да отделят достатъчно персонал и финансиране за модериране на съдържание, да се справят с нарастващата заплаха от така наречените deep fakes и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2913 |29.03.2023 Министър Гечев: Търсим солидарност от Европа за българските фермери . 0| 3263 |28.03.2023 Goldman Sachs: Изкуственият интелект ще засегне 300 милиона работни места в САЩ и Европа . 0| 3072 |27.03.2023 Петър Витанов: Недостигът на шофьори форсира промените в новите транспортни правила в Европа . 0| 3079 |24.03.2023 Европа разполага с 60 млрд. куб.м. газ в хранилищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads