Реклама / Ads
1| 3206 |27.08.2024 НОВИНИ

"Страшни спирачки чух. Гръмна". Смъртоносен участък в Прохода на Републиката, жители - готови на протест

.
Източник: bTV
Смъртоносен участък в Прохода на Републиката създава опасност за с. Въглевци, а жителите му са готови да блокират пътя в знак на протест.
 

Хората искат институциите да намерят решение и да обезопасят участъка, в който непрекъснато стават катастрофи.

 

От началото на годината край Въглевци са станали 17 пътни инцидента с тирове.





Рано сутринта на 25 юли тази година гръм разтърсва планинското село Въглевци. На 20 метра от къщите се удрят челно български и турски тир. Двата камиона избухват в пламъци, а единият шофьор е изпепелен.

 

„Страшни спирачки чух… и докато си покажа главата от вратата, гръмна. Удариха се челно. Пламна камиона веднага. Пожарът беше ужасен. Жена ми е със страхова невроза и аз съм със страхова невроза“, обяснява Рашид Каров, жител на с. Въглевци, разказва bTV.

 

„Такъв зловещ удар беше – тези железа като се удариха тук. По-страшно от бомба. Аз направо подскочих. Господ ни спаси, ако не беше валял дъжд през нощта, щяхме да се подпалим.

 

Хвърчаха пластмаси с пламъци – щеше да се запали всичко“, разказва и Иван Стойчев, който също живее в селото.

 

Катастрофата с двата тира е една от най-скорошните, но тук хората живеят в страх заради честите инциденти.

 
„Оттам идват с висока скорост, има голям завой и не се намалява на тези завои, макар че асфалтът е нарязан, има маркировка, има знаци“, коментира Росен Караминков, живеещ в селото.

 

„Проблемът е, че преди завоя има скоростна отсечка в две ленти, в която автомобили изпреварват камиони и обратното. След като свърши отсечката, има знаци за 60, за събиране в една лента и всичко използва до последния момент, за да може да изпревари“, твърди и Димитър Пенчев.

 

„Хората не могат да пресичат – ако пресечете без да бягате, няма как да стане“, категорична е Иванка Братанова от селото.


Местните твърдят, че в проекта за ремонт на пътя през 2006 г. е била заложена бетонна стена, която да обезопаси селото от пътни инциденти.

 

„Аз съм ходил лично в АПИ – в София… Като отпадна, поне да бяха изпълнили стената, т.е. имало е решение на този въпрос – въобще този завой щеше да се избегне“, обяснява Христо Вълчев.







„Беше заложено в проекта да има тази шумозаглушителна стена - с бетони, но не я направиха“, пояснява Иванка Братоева.

 

Село Въглевци е по пътя на основния тежкотоварен трафик, който свързва Северна и Южна България. От пътната агенция са въвели мерки за безопасност на републиканското трасе.

 

„През 2023 г. в този участък и по протежението на целия път е изпълнена непрекъсната червена линия, с две плътни бели между които са поставени гъвкави ограничители с цел забраняване изпреварването в тези невралгични участъци с ПТП. Допълнително там е изпълнена и напречна шумна маркировка, която да прикове вниманието ида предупреди водачите“, обяснява инж. Венцислав Ангелов, директор на ОПУ- Велико Търново.


Причина за честите катастрофи според агенцията обаче е и поведението на шофьорите.

 

„Това, което забелязват от сектор „Пътна полиция“, е високата скорост, която най-вече се развива от водачите на автомобили с чуждестранна регистрация. Проблемът е с шофьорите от Турция и Румъния, които масово не спазват ограниченията на скоростта“, допълва инж. Венцислав Ангелов.


Трафикът в Хаинбоаз се увеличил през последните две години. За денонощие в 58-километровия проход преминават около 15 000 превозни средства.





„Ще надупчим  пътя. Ще излизаме всеки ден тук на протест, докато не вземат мерки“, заявява Рашид Каров от селото.

 

И според пътните експерти, и според хората в района, за по-голяма превенция е наложително в участъка да се инсталира радарна камера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2282 |27.08.2024 Зеленски за ракетния терор: Отговор срещу Русия - подготвяме го . 7| 2178 |27.08.2024 Окончателно: Избори на 27 октомври, Радев подписа указa . 11| 2271 |27.08.2024 След капитулацията на трибагреника: Знамето на Рожен пак се скъса . 0| 3878 |27.08.2024 Велико Минков: Има ли основание съдът да не настани детето ми при мен? Законът ли е толкова калпав?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads