Реклама / Ads
13| 3829 |12.02.2024 НОВИНИ

Стратегическо партньортво на САЩ и България за новите мощности на АЕЦ "Козлодуй"

.
АЕЦ "Козлодуй"
България и САЩ подписаха в понеделник споразумение за ядрено партньорство, включително в проекта по изграждане на два нови енергийни блока на АЕЦ „Козлодуй“. И двете страни казаха, че сътрудничеството им не се изчерпва с този проект, а ще включва още съвместна работа.
 

От българска страна договорът беше подписан от министъра на енергетиката Румен Радев, а от американска - от Андрю Лайт, който е помощник-секретар в Министерството на енергетиката на САЩ.

 

Новината идва няколко месеца след като през октомври 2023 г. правителството на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ взе решение за строеж на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Наталия Станчева получи в края на 2023 г. наградата „Златен ключ“ на Програма достъп до информация в категорията „Гражданин, най-активно използвал правата си по ЗДOИ“. На снимката е Станчева на фона на АЕЦ "Козлодуй". Колаж

През декември парламентът одобри ускорен график за изграждането на двата нови блока на централата и реши, че те трябва да се въведат в търговска експлоатация до края на 2034 г. Това съвпадна с първоначалния срок, посочен от премиера Николай Денков, който каза, че двата блока ще се строят паралелно.

 

Сега министърът на енергетиката Румен Радев каза, че очаква строежът им да струва общо под 14 млрд., без да стане ясно дали говори за евро, или за долари. Радев добави, че изграждането на нови ядрени мощности на площадката на атомната централа се разглежда като „държавен проект“, но ще се търси и външно финансиране под формата на заем.

 

„Това споразумение е израз на споделената ни визия за развитие на ядрената енергетика“, каза Радев след подписването и добави, че с това се затвърждават „ангажиментите на България и САЩ за стратегическо ядрено партньорство“.

 

Освен в изграждането на нови блокове на АЕЦ „Козлодуй“, то ще се изразява и в консултации и обмен на информация, технологии, научни, изследователски и образователни програми, каза министър Радев.

 

„Това партньорство не е просто едно-единствено начинание за проект. То ще бъде нещо, от което ще се възползват бъдещите поколения“, добави американският представител Андрю Лайт.

Решението на парламента за АЕЦ „Козлодуй“ от декември 2023 г. представлява ускорен план за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на централата. Двата нови реактора ще работят по американска технология и ще се строят от американската компания „Уестингхаус електрик“. С нея България има и сключен договор за доставка на ядрено гориво от края на 2022 г.

 

Подизпълнители в проекта за изграждането на двата блока ще бъдат българските компании „Оскар-Ел“, „Главболгарстрой“, „ЕНПРО консулт“, „Енерго Сервиз“ и „И Кю И България“.

 

Към момента АЕЦ „Козлодуй“ е най-големият производител на електрическа енергия в България. Централата осигурява над една трета от годишното електропроизводство на национално ниво. Засега АЕЦ „Козлодуй“ все още работи с руско ядрено гориво въпреки подписания договор с „Уестингхаус“.

 

Пети и шести блок на централата, които сега работят по руска технология, са в процес на лицензиране, за да преминат към американско и френско гориво.

 

В началото на декември миналата година България и още 21 държави подкрепиха декларация за тройното увеличение на обема на ядрената енергетика в срок до 2050 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2336 |12.02.2024 Министър Цеков: Над 70 000 българи са с по 2 ЕГН-та като Нотариуса, така преодоляваха черни печати . 0| 2304 |12.02.2024 През последните месеци се наблюдава увеличение на "ало" измамите . 0| 2476 |12.02.2024 След силните валежи от дъжд - Обявиха частично бедствено положение в община Ардино . 0| 2837 |12.02.2024 Гришо ще започне участието си в АТР 500 турнира в Ротердам в сряда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads