Реклама / Ads
0| 5335 |08.06.2011 НОВИНИ

Студенти от Алма Матер победиха в първото евросъстезание у нас

.
Отбора на студентите по "Европеистика" от СУ"Климент Охридски" стана победител в първото Национално студенстско евросъстезание.
 

До оспорвания финал на 27 май стигнаха  възпитаници на Софийския Университет, Нов български университет и Югозападния университет, които дебатираха по тема "Променящата се роля на Европейския парламент в европейските политики и глобализиращия се свят".

В състезанието, организирано от  Информационното бюро на ЕП в България, взеха участие общо 45 студенти от 8 университета в страната. Победителят определи жури с председател д-р Андрей Ковачев (EНП, ГЕРБ).

Наградата за отбора на Алма Матер, представен от Десислава Антонова, Радослава Дурмишкова, Руслан Леонтиев, Полина Цветанова и Нено Ненов, студенти по "Европеистика" в СУ, е посещение на пленарната сесия на ЕП в Страсбург и срещи с българските членове на Парламента. Трима от тях получиха и индивидуални награди за най-високи резултати от теста за познания върху ЕС.

Журито, в състав Виолета Симеонова Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, Милена Милотинова - журналист и медиен експерт по въпросите на ЕС, и Пейо Сизов от Европейското младежко движение - България, класира на второ място отбора на Югозападен университет (в състав Стела Маркова, Александър Вълчев, Павел Топалов, Илияна Георгиева и Георги Яков). Представител на отбора специално беше поканен от Андрей Ковачев да посети Европейския парламент в Брюксел заради показаните отлични качества по време на дебата.

Трети остана отборът на НБУ в състав Кадрие Алиманова, Пламен Петров, Ана Мария Желева, Диляна Калугерова и Теменуга Тодорова.

Състезанието

В първи кръг студентите от СУ, УНСС, НБУ, Пловдивски университет, Икономически университет - Варна, Русенски университет, Американския университет и Югозападен университет "Неофит Рилски", решаваха тест с 60 въпроса по политиките на ЕС и дейността на Европейския парламент. Вторият кръг представляваше дебат между трите отбора, получили най-висок общ брой точки от първия кръг. Дебатът беше по изключително трудната тема "Поглед към предстоящата бюджетна рамка на ЕС за 2014-2020 г.: спазване на приоритетите на програма Европа 2020 за устойчив растеж или ограничаване на бюджетните разходи?"

Целта на организаторите бе състезанието да се превърне в платформа за обмяна на мнения и дебат между студентите по актуални теми от дневния ред на ЕП и ЕС. Участниците имаха възможност още в петък да се срещнат и разговарят директно с евродепутата Андрей Ковачев, който представи работата на ЕП и дебата по влизането на България в Шенген. Победителите ще пътуват и ще наблюдават първата септемврийска сесия на ЕП в Страсбург, където ще имат срещи с евродепутати и директно ще наблюдават пленарната работа на ЕП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5537 |07.06.2011 ВУЗ-ове остават без студенти, алармира Игнатов . 0| 5608 |26.05.2011 БГ студенти "атакуват" парламента в Страсбург . 42| 5866 |11.05.2011 Станишев хвали правителството си, анатемосва ГЕРБ пред студенти . 0| 4763 |09.05.2011 По-либерален режим за чуждите студенти иска Игнатов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads