Реклама / Ads
1| 3068 |08.12.2022 НОВИНИ

Сумата на ”Гражданска отговорност” ще се определя от всеки застраховател

.
Застрахователната премия по застраховка ”Гражданска отговорност“ на шофьорите ще се определя самостоятелно от всеки застраховател, лицензиран да извършва тази дейност.
 

Вноските в Гаранционния фонд, макар да се заплащат заедно със застрахователната премия, не са част от нея. Това се казва в позиция, разпространена до медиите от Комисията по финансов надзор.

 

Ето пълния текст на позицията на Комисията по финансов надзор (КФН):

 

Във връзка с публикациите в медиите относно поскъпването на застраховка "Гражданска отговорност“, КФН пояснява следното:

 

С решение от 06.12.2022г., Комисията определя по предложение на Съвета на Гаранционния фонд размера на вноските, дължими от застрахователните дружества по застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите във "Фонд за незастраховани МПС“ и "Обезпечителния фонд“ за 2023 г. В хода на едномесечното обществено обсъждане на проекта на решение, в Комисията не са постъпили никакви възражения или предложения от заинтересовани лица, асоциации или граждани.

 

Вноските в Гаранционния фонд, макар да се заплащат заедно със застрахователната премия, не са част от нея. Застрахователната премия по застраховка "Гражданска отговорност“ на автомобилистите се определя самостоятелно от всеки застраховател, лицензиран да извършва тази дейност.

 

В този смисъл решенията на Съвета на Гаранционния фонд и на Комисията относно определянето на размера на вноските нямат връзка с определянето на размера на застрахователната премия.

 

Комисията е независим административен регулаторен орган, който осъществява текущ надзор за спазването на изискванията за достатъчност на застрахователните премии и при необходимост налага надзорни мерки на застрахователите. Следва да се има предвид, че съгласно Кодекса за застраховането, предварителният надзор върху застрахователните премии е забранен. Това изключва налагането на задължение за застрахователите предварително да уведомяват или да искат одобрение на предложени от тях увеличения на тарифните ставки на премиите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3258 |14.11.2022 Гласят поскъпване на застраховката ”Гражданска отговорност” . 7| 3787 |24.04.2021 Новина: Благодарение на ГЕРБ ”отговорност” стана дума на годината в цял свят . 14| 10286 |20.11.2020 И тази вечер ”Гражданска панорама” под прозорците на БНТ /видео на живо/ . 3| 5606 |06.11.2020 И този петък - протестиращи се събират на ”Гражданска панорама” пред БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads