Реклама / Ads
4| 2782 |01.11.2022 НОВИНИ

Сунак обмисля увеличение на данъците, за да покрие дефицитът в държавния бюджет

.
Риши Сунак Източник: БГНЕС
Новият министър-председател на Обединеното кралство Риши Сунак възнамерява да повиши данъците, за да покрие дефицита в размер на 50 милиарда лири в държавния бюджет, съобщава британският вестник The Financial Times, като се позовава на източници от Министерството на финансите в Лондон.
 

По-рано бе съобщено, че Сунак преразглежда въпроса за повишаване на данъците и значително намаляване на държавните разходи на фона на подобряване на състоянието на финансите на страната. От Министерството на финансите на свой ред съобщиха, че новият ръководител на ведомството Джереми Хънт ще представи средносрочния финансов план на правителството на 17 ноември.

 

Според изданието премиерът на Великобритания и финансовият министър са се договорили за увеличение на данъците .

 

"Ще бъде трудно. Въпросът е, че всеки ще трябва да плаща повече данъци, ако искаме да запазим обществените услуги. След като взехме назаем стотици милиарди лири поради (пандемията от) коронавирус и внедрихме масивна подкрепа за покриването на сметките за електричество, ние няма да може да запълним дупката в бюджета само чрез съкращаване на разходите“, цитира вестникът служител на финансовото министерство в Лондон, пожелал анонимност.

 

Кабинетът на вече бившия премиер на Великобритания Лиз Тръс бе изправено пред сериозни критики относно нов план за подкрепа на икономиката и опасения, че кабинетът ще увеличи размера на държавния дълг, за да го приложи. Планът бе представен в парламента от бившия финансов министър Куази Квартънг и включваше огромно намаляване на данъците.

 

След обявяването му, доходността на петгодишните държавни облигации на Обединеното кралство се повиши до най-високото ниво от 2008 г. насам. В тази връзка курсът на лирата стерлинги падна рязко и в хода на търговията падна до историческо дъно от 1,054 долара за паунд. В резултат Тръс, която бе избрана за премиер през септември, бе принудена да подаде оставка след само 44 дни управление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2708 |28.10.2022 Пламен Димитров: Над 300 предприятията водят преговори за увеличение на заплатите . 1| 2880 |27.10.2022 Сунак протегна ръка към ЕС при разговора си с Урсула фон дер Лайен . 0| 2813 |27.10.2022 Ваня Григорова: Продължаването на Бюджет 2022 ще е оправдание защо няма да има увеличение на доходите . 0| 2694 |26.10.2022 Връща ли си Риши Сунак уволнените от Тръс министри?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads