Реклама / Ads
0| 53742 |22.03.2022 АКТУАЛНО

US супер дронове почват да удрят руски военни цели в Украйна. Какво означава това?

.
Изстрелване на Switchblade
Украинската армия започва удари срещу обекти на руските агресори с дронове камикадзе Switchblade. Те са предоставени от администрацията на Байдън. Switchblade са управляеми самонасочващи се ракети, които могат да поразяват вражески цели на разстояние от десетки километри. Досега САЩ доставяха тези високотехнологични оръжия само на Великобритания.
 

Те са много евтини, а поради малкия си размер, високата скорост и безшумния полет са практически неуязвими. Какво е това оръжие? По всяка вероятност Украйна е получила малко над 100 тактически безпилотни въздушни системи. Според CNN, NBC и Politico, говорим за безпилотните боеприпаси Switchblade 300 и Switchblade 600. Те са предназначени да унищожават както бронирана техника, така и пехота.

 

Switchblade са роботизирани умни бомби, оборудвани с двигател, камери, системи за насочване и бойна глава. Те могат да бъдат програмирани да атакуват самостоятелно обекти, които са на много километри разстояние, могат да заобикалят цели, докато настъпи точният момент за удар. Според някои оценки Switchblade 300 струва само $6000. Switchblade 300 - лека версия Switchblade 300 е проектиран като UAV за еднократна употреба и е предназначен за въоръжаване на малки пехотни части. Компактен е - дължина 610 мм, тежи само 2,7 кг заедно с чанта за носене и пускова установка, лесно може да се носи в раница от един войник.

 

Когато е оборудван, Switchblade седи вътре в минохвъргачка и при изстрелване крилата му се разгръщат и се трансформират в малка крилата ракета. Може да се управлява на разстояние до 10 км, може да бъде във въздуха до 10 минути. Не е подходящ за разузнаване, но далечни цели – лека бронирана техника и жива сила – се поразяват много ефективно. Някои модели Switchblade са модифицирани, за да могат да атакуват и вражески дронове.

 

Switchblade използва цветна камера и GPS за идентифициране, проследяване и ангажиране на цели, но също така може да бъде предварително програмиран да атакува обект по координати. Бойната му глава има експлозивен заряд, еквивалентен на ръчна граната. Зарядът е способен да детонира както при удар с целта, така и във въздуха. Веднъж стартиран, дронът вече не може да бъде върнат, но ако е необходимо, операторът може да отмени атаката и да пренасочи Switchblade. Устройството се задвижва от електродвигател, лети безшумно, а предвид малките размери и високата скорост - около 160 км/ч в момента на атаката, е изключително трудно да се открие, а още повече да се свали.

 

Switchblade 600 е доста по-тежък от Switchblade 300 - 23 кг, но може да се носи и на ръка и има 10-минутно време за настройка. Според производителя Switchblade 600 може да атакува цели на разстояние до 40 км и да остане във въздуха за 40 минути. Скоростта на атака е 185 км/ч. Бойната му глава е предназначена за унищожаване на бронирана техника. Системата за управление е базирана на таблет със сензорен екран. Може да управлява полета ръчно или автономно, използва криптирани канали за данни, оборудван е с GPS модул със селективна наличност и защита срещу електронно прихващане. Точната цена на Switchblade 600 не е известна, но се знае, че е по-малко от противотанковите ракети тип Javelin, които САЩ вече доставиха на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 24054 |29.08.2021 Петков за атаката от ИТН: Готовността да изкажат всякакви неверни неща поражда супер много съмнения . 2| 5731 |08.02.2021 Какъв подарък за Свети Валентин да изберем – топ 5 супер идеи . 7| 8436 |18.04.2020 В Оксфорд започват изпитания на ваксина за COVID-19 . 11| 9656 |24.02.2019 Адвокати започват национална стачка, искат оставката на Висшия адвокатски съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads