Реклама / Ads
1| 2976 |11.07.2024 НОВИНИ

Суша: Критично ниски нива на водата в част от язовирите у нас

.
Източник: bTV
Критично ниски са нивата на водата в част от язовирите в страната. Причината – липсата на пролетно пълноводие и поредната суха година, плюс рекордно високите температури.
 

Сигнал за тревожната ситуация подават преди дни от МОСВ към земеделското министерство, предаде bTV.

 

Рибарите, които от рано сутринта са на язовир „Жребчево", също се оплакват от липсата на достатъчно вода.





„Към момента в язовира има 168 млн. кубика вода, което е 42% от общия му обем. Тази година сезонът започна с обем от 51%, като се очаква водата в него да продължи да пада“, заяви инженер Пламен Иванов, управител на „Напоителни системи“ в клон Средна Тунджа.


Той припомни, че язовирът е изграден, за да се използва водата за напояване. Ето защо през летните месеци нивата на водата в него драстично спадат.

 
„Очакваме водата да спадне до 100 млн. кубика. Ситуацията е притеснителна. През 2020 г. – след две поредни сухи години, водата в язовира падна до 82 млн. кубика в края на летния сезон“, припомни инженер Пламен Иванов.


Той изрази надежда, че следващата година ще е по-дъждовна и язовир „Жребчево" отново ще се напълни. Такива били прогнозите на базата на 53-годишната хидроложка статистика за този язовир.

 

„Тази година наистина е много суха. Само за информация – от началото на годината имаме 65 млн. кубика вода като приток в язовира. През 2023 г. притокът е бил 165 млн. кубика, т.е. тази година в язовир „Жребчево" е влязла два пъти и половина по-малко вода“, посочи още инженер Пламен Иванов.


Според него ситуацията не е извънредна и не се налагат някакви спешни мерки. Като цяло обаче от „Напоителни системи“ реализират различни проекти и правят рехабилитация на язовира.

 

„Благодарение на ремонтите имаме по-малки загуби на вода“, категоричен е инженер Пламен Иванов.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2535 |11.07.2024 Депутатите питат за "Боташ" и бития от полицай младеж на "Градина" /видео/ . 10| 2591 |11.07.2024 Борисов за проблемите в ДПС: Открива се много голяма възможност за нас по смесените райони . 2| 2282 |11.07.2024 Светът гледа към Сребреница. 29 години от масовото клане на мюсюлмани от босненските сръбски части на Ратко Младич . 2| 2877 |11.07.2024 Пленарният ден започна с протест и декларация за Доспат /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads