Реклама / Ads
8| 5963 |03.03.2012 НОВИНИ

Свалят Царя Освободител

.
Фигурите на коня и на императора от Паметника на Цар Освободител ще бъдат демонтирани, за да се реставрират и консервират.
 

Това предвижда проектът за пълното освежаване на един от символите на столицата, пише в. “24 часа”. Той е изготвен от общинското предприятие “Стара София” и е за 614 000 лв. Ще се изпълнява на два етапа, които ще продължат 9 месеца. Столичната община се е заела да търси помощ от бизнеса за част от нужните средства за реставрацията. “Инициативата е още от 2008 г., когато бях зам.-кмет. С ОП “Стара София” поискахме разрешение от министерство на културата да реставрираме четири освобожденски паметника на признателност - Докторския паметник, Руски паметник, Паметника на Васил Левски и на Цар Освободител. Остана да се погрижим само за последният, който не е реставриран от 1907 г., когато е бил открит”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. Общината е изготвила конструктивния проект, съгласувала го е с културното министерство и НИПК. Издадено е и строително разрешение за ремонта. Сумата обаче е сериозна и се търси финансиране. “Към инициативата проявиха интерес преди време доста организации, които искаха да я подпомогнат. Ще търсим помощ от бизнеса и от тях и се надявам, че до края на годината ще започнем реставрацията”, добави Фандъкова.

“Проектът предвижда демонтаж на фигурите на коня и на императора, тъй като специалистите смятат, че те ще се реставрират по-лесно в ателие, понеже са около 5 м високи. Паметникът е в лошо състояние, защото над 100 г. не е реставриран и е пострадал при бомбардировките през Втората световна война. Каменният постамент трябва да бъде укрепен и да се направи наново връзката между отделните елементи. Има размествания и корозирали елементи при връзката между фигурата на коня и основата. По краката на коня са се отворили цели парчета от заварките, правени след бомбардировките”, разказа шефът на ОП “Стара София” Борис Чилев.

Специален проект е изготвен и за самото пренасяне на двете фигури, които тежат около 5 тона, за да се гарантира, че те няма да бъдат повредени. Докато те се реставрират, паралелно ще тече укрепването на постамента. След това фигурите ще бъдат монтирани отново и на място ще продължи освежаването им, площадката около него и декоративната метална ограда. В месеците, в които тече ремонтът, паметникът ще бъде ограден със скеле. По него ще има снимка на фигурата, направена с висока резолюция, за да не остане столицата без един от символите си. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5031 |05.01.2012 Синдикати и бизнес свалят доверието от Тристанката . 20| 5714 |27.12.2011 Свалят ДДС-то, готвят данъчна полиция . 15| 5344 |01.09.2011 Свалят драстично цените на мобилните разговори . 8| 5242 |17.03.2011 Свалят символично цената на бензина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads