Реклама / Ads
11| 4791 |09.05.2023 НОВИНИ

Свалила ли е Украйна руска ракета “Кинжал”?

.
Украинските военни с помощта на системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" успяха да свалят над Киев руска хиперзвукова ракета "Кинжал". Преди това системите "Пейтриът" се използваха срещу конвенционални балистични ракети и възможността за сваляне на хиперзвукови ракети беше чисто теоретична.
 

Новината бе оповестена в събота. Украйна първоначално отрече, но след като информацията започна да излиза през други източници, Киев потвърди. 


Военният експерт на Европейския съвет за външни отношения (ECFR) Густав Гресел написа в Twitter, че на 4 май въоръжените сили на Украйна са свалили ракета "Кинжал", смятана за неразрушима, с помощта на противовъздушната система "Пейтриът". Същата информация беше публикувана от украинското издание на Defense Express, заедно със снимки на останките от ракета, паднала върху един от киевските стадиони. След това информацията беше потвърдена от командващия ВВС на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Николай Олешчук.


Може ли украинската ПВО да свали руския Кинжал? Военният кореспондент на руската редакция на BBC обяснява. 


Само преди няколко седмици украинските военни заявиха, че са безсилни срещу балистичните ракети, а сега, без никакъв преход, те обявиха унищожаването на цел, която експертите по света смятат като цяло за неуязвима. Това твърдение обаче се потвърждава от анонимни официални източници на New York Times в САЩ, като един от тях казва, че информацията е потвърдена с технически средства.


Друго косвено потвърждение на този факт е липсата на реакция от Русия. Според Министерството на отбраната на Украйна руска хиперзвукова ракета е била свалена на 4 май в 2:30 часа сутринта над Киевска област с помощта на системите. Русия обикновено съобщава за използването на такива ракети веднага и се използва активно от руската пропаганда, която обявява нейното превъзходство и неуязвимост спрямо оръжията на други страни.


Този път обаче руското военно ведомство не излезе с нито едно изявление - нито потвърди факта на изстрелването, нито отрече, че ракетата е била свалена.


Въпреки публикуваните от Defense Express снимки е наистина трудно да се повярва, че украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали "Кинжал" - декларираните тактико-технически характеристики на това оръжие изглежда оставят много малко шансове на противовъздушните системи.


"Кинжал" е аеробалистична ракета, която може да ускори до Мах 10. Този показател е трудно да се преобразува в километри в час, тъй като числото на Мах е условна стойност, показва скоростта на обект спрямо скоростта на звука в определена среда. Това означава, че тази скорост ще бъде различна на различните височини. Приблизително обаче може да се каже, че "Кинжал" може да лети със скорост от над 14 хил. км в час. 


Това оставя много малко време за реакция на изчисленията на ПВО. 


Смята се, че максималният обсег на "Кинжал" е две хиляди километра. Дори като се вземе предвид факта, че ракетата ще набере скорост на някакъв етап и някъде ще я загуби поради съпротивление на въздуха, все пак ще отнеме не повече от 10 минути, за да прелети такова разстояние със скорост от 14 хиляди километра в час. Ако го пуснете на по-близко разстояние, тогава още по-малко.


Вярно е, че времето за подготовка на система за противовъздушна отбрана може да бъде намалено, ако предварително знаете откъде и къде ще излети такава ракета. "Кинжал" обикновено се изстрелва от специален самолет - МиГ-31К. Това е височинен прехващач, създаден още в дните на СССР, който беше специално модернизиран, за да носи такова тежко оръжие. 


Този самолет действа като първа степен. Издига се на височина до 15 километра и се ускорява до свръхзвукова скорост, след което изстрелва ракета, която след това се издига още по-високо - до 20 километра, ускорявайки се до хиперзвукова скорост.


Такова изстрелване на голяма надморска височина избягва загуби в скоростта на ракетата, защото преодолява плътни слоеве на атмосферата при началния етап на изстрелване. То дава увеличение на височината на полета, а също така добавя скорост при изстрелване на ракетата поради скоростта на самолета носител.


"Кинжал" се счита за "аеробалистична ракета". Лети по хоризонтална траектория поради много висока скорост. Тя леко намалява в последния етап от полета.


Смята се, че "Кинжал" е способен да маневрира с хиперзвукова скорост. Такива маневри са предназначени да затруднят прихващането, тъй като зенитната ракета трябва да маневрира с много по-големи претоварвания от целта си, а в случай на хиперзвуков обект за прихващане това е почти невъзможно.


Но как тогава биха могли да я уловят? 


Министерството на отбраната на Украйна заяви, че използва за това произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", доставена преди това на въоръжените сили на Украйна. В момента такива комплекси използват два типа ракети - PAC 2 и PAC 3. PAC 2 е по-далечна ракета, която може да прихваща въздушни цели на височина до 25 километра и на разстояние до 160. PAC 3 е по-малко далечна - радиусът е само 40 километра, а височината е 20. Въпреки това, по-модерният PAC 3 е адаптиран за борба с балистични ракети. Тя ги унищожава с директен удар - за разлика от PAC 2, който удря целта с шрапнел. 


В същото време противоракетата PAC 3 при прехващане достига скорост от четири Маха, което увеличава кинетичната енергия, която се отделя при сблъсък с обект на унищожение.


Какви ракети са доставени на Украйна, официално не се съобщава. New York Times, позовавайки се на документи от скорошно изтичане на информация, съобщава, че Киев е получил именно най-новата версия на ракетите - PAC 3.


Ако това е вярно, то въоръжените сили на Украйна са получили инструмент, който им дава възможност да се борят с балистични ракети. Но какво да кажем за хиперзвуковите?


Всъщност съвременните балистични ракети като системата 9M723 Iskander (на която се смята, че е базиран "Кинжал") също летят с Мах 6 в горната траектория. Ако PAC 3 е в състояние да се справи с балистични цели, летящи с хиперзвукова скорост, тогава теоретично той може да удари и "Кинжал". 


Друго обстоятелство, което би опростило прихващането на такава цел, би била информацията за подготовката на изстрелването, достигането на самолета до линията на атака и самото изстрелване на ракета. В този случай екипажът на "Пейтриът" ще има повече време да се подготви за прихващането и приблизително да познае траекторията на полета й.


Все още обаче няма информация дали въоръжените сили на Украйна са знаели, че руският МиГ ще изстреля "Кинжал", или тази ракета е извършила някакви маневри след изстрелването, което значително ще усложни нейното прехващане. Останките, показани от украинските журналисти, изглеждат доста непокътнати за сблъсъка на два обекта, единият от които летя със скорост над пет Маха, а другият с около четири.


Досега обаче никой не е опровергал изявлението на Министерството на отбраната на Украйна и ако наистина са успели да свалят "Кинжал", който досега се смяташе за "несломим", то това също би било важна победа от политическа гледна точка. Украйна трябва да демонстрира на своите западни партньори, че доставките на оръжия водят до конкретни положителни резултати на бойното поле. И такава убедителна победа може да оправдае доставката на "Пейтриът". Най-малкото, това значително повдигна репутацията на самия комплекс, който сега ще стане още по-търсен на пазара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3056 |09.05.2023 Руска ракетна атака по Киев, експлозии в града . 47| 3989 |09.05.2023 Денят на Европа и Денят на победата - обагрени с кръвта на Украйна . 20| 3254 |08.05.2023 Хенри Кисинджър: Очаквам преговорите между Украйна и Русия да започнат в края на 2023 . 10| 2880 |07.05.2023 Мевлют Чавушоглу: САЩ поискаха да изпратим на Украйна зенитно-ракетни системи С-400

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads