Реклама / Ads
13| 9005 |03.10.2023 НОВИНИ

Светият Синод козирува на Москва: Руската църква в София да се отвори, но когато каже руският патриарх

.
Митрополит Киприян
На днешното разпределително заседание Светия синод реши: Подкрепя напълно писмото и действията на българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София и изпращането на писмото до Московския патриарх Кирил. Светия синод изразява надежда храмът да бъде отворен в най -скоро време, но това не о от компетенциите и правомощията на българската православна църква Българска патриаршия.
 

Това стана ясно от думите на официалния говорител на Светия синод старозагорския митрополит Киприян. Позицията изглежда като продиктувана от Москва: Там да решат какво да се прави с руската църква.

 

По-рано бе съобщено, че ще бъде проведено първо заседание Светият Синод, след което ще бъде оповестена официална позиция относно казуса с Руската църква в София.

 

Храмът беше затворен, след като по разпореждане на ДАНС от България бяха експулсирани трима чужди граждани, заради дейност срещу интересите на България. Единият е председателят на руската църква в София, архимандрит Васиан. Храмът бе заключен.

 

По-късно Патрирах Неофит назначи духовници, които да служат в църквата, но те не бяха допуснати в нея. Ключът, според различни публикации в медиите, го държи руската посланичка в България Елеонора Митрофанова.

 

"Руската църква е строена като посолска църква от Русия, в крайна сметка тя никога не е принадлежала на друг освен на Русия и руското посолство". Tова заяви пред БГНЕС Ловчанският митрополит Гавриил Ловчански.

Според него сега трябва по най-бързия начин храмът да се отвори.

 

"Писмо е изпратено до Руския патриарх, Синодът няма отношение", каза още Гавраиил Ловчански.

 

На въпрос дали биха се влошили отношенията ни с Русия, ако отворим ние руската църква, Ловчанският митрополит бе лаконичен, като само уточни, че църквата трябва да се отвори според каноните и законите.

 

Григорий Врачански също заяви, че храмът трябва да бъде отворен.

 

"В този храм знаем и Свети Серафим, който е много почитан и всекидневно множество народ идваше тук да изпроси неговата помощ и закрила. Сега липсата на светията се усеща, много хора ежедневно се надяват да се отвори ръката църква", каза още той.

 

Григорий Врачански коментира, че днес ще се прегледат всички документи и факти относно руската църква и се надява да се стигне до градивно решение, което да удовлетворява всички страни.

 

Великотърновският Григорий пък заяви, че тепърва ще се разбере каква ще бъде съдбата на Руската църква.

 

Тази позиция на Светия синод освен неясна, е и напълно в унисон с руските интереси. Църквата трабвало да се отвори, но това можело да се реши единствено в Москва. Оттук насетне очаквайте пълно мълчание от страна на българския патриарх и Светия синод. Изпълниха задачата: Всички правомощия се предоставят на Москва. Тук само ще козируват.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3884 |03.10.2023 Станишев: Нека следващата ни национална цел да е демографията. Нужен е политически консенсус, иначе през 2050-та ще сме 5 млн. души . 0| 3861 |03.10.2023 Станаха ясни лауреатите на тазгодишната Нобелова награда за физика . 9| 12625 |03.10.2023 МО на Обединеното кралство: Украйна нанесе поражение на руския Черноморски флот . 8| 4901 |03.10.2023 “Възраждане” и Пеевски се скараха на срещата с протестиращите въглищари. Какво си казаха?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads