Реклама / Ads
3| 3929 |27.09.2023 НОВИНИ

Скандалът с руската църква: Чия е, кой назначава свещениците и кой има право да я затваря?

.
Елеонора Митрофанова, архимандрит Васиан
Чия точно е собствеността на руската църква в София и кой има право да я затвор? Въпросът стои все по-упорито на дневен ред след скандала с изгонените свещеници, сред които и предстоятеля й архимандрит Васиан. Вчера от правосъдното министерство заявиха, че ще се търси крепостен акт от миналия век, за да се установи чия собственост е храма. 
 

“Става дума за подворие и особен статут на имота и на хората, които пребивават в него, които водят служба – хора с духовен сан, с духовни връзки. Очевидно, че спорът чия е църквата и чий е имотът не е много сложен, защото на практика се оказва, че този името е руска собственост. Пропуснати са моменти, в които е могло да се изясни статутът или имотът да бъде включен към имотите с дипломатически статут. Той си остава собственост на руското посолство – така и на руската държава, същевременно под юрисдикцията на Руската православна църква. Възниква въпросът могат ли сега да служат български свещенослужители, след като този имот е затворен от неговия собственик“, коментира пред bTV журналистът и бивш кореспондент на БНР в Москва проф. Валерий Тодоров.

 

“Важно е да се направи разграничение между правния статут на Руската църква “Свети Николай“ в София и нейния каноничен статут. Там идва всички неразбирателства последната седмица в различни студиа и различни анализи на различни анализатори. Каноничният статут на храма няма нищо общо с неговия правен статут. Правният статут ще се изясни съгласно българското право – ще се докаже дали собственик е руското посолство или друго юридическо лице или съответна институция“, посочи богословът Йордан Георгиев 

 

По думите му храмът се намира в юрисдикцията на българската православна църква, съгласно каноните на православната църква, но в случая към този момент собственик е руското посолство. 

 

Според него български свещеници няма как да служат в този храм, защото в момента той е заключен. Припомняме, че Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заяви, че ще назначи софийски духовници и е уведомил за предприетите действия руския патриарх Кирил като очаква съдействие за отварянето на храма. 

 

“Имаме една много интересна ситуация, при която на добра воля руски посланик трябва да отключи храма, за да могат българските свещеници да служат“, коментира Йордан Георгиев.

 

Според него още от 2018-2019 г. се е знаело, че архимандрит Васиан Николай Змеев е шпионин, а той самият е подавал сигнал, на които никой не е обръщал внимание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3955 |27.09.2023 България и Румъния отдавна заслужават да са в Шенген, категорична е Роберта Мецола . 13| 8367 |27.09.2023 Бивш състезател по бойни изкуства, служителка в салон за красота: Какво се разбра за българите, обвинени в шпионаж? . 5| 4181 |27.09.2023 Началникът на отбраната: Няма да предоставяме на Украйна целия ракетен комплекс С-300 . 15| 9677 |27.09.2023 Емил Соколов за ФрогНюз: Хекимян ще трябва да отговори какво са му предложили и колко са му платили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads