Реклама / Ads
6| 4288 |28.09.2023 НОВИНИ

Шпионинът Васиан твърди, че българските свещеници нямат право да служат в Руската църква

.
Васиан Змеев
Българските свещеници, назначени от патриарх Неофит в подворието на Руската православна църква в София, нямат право да служат там. Това твърди екстрадираният от станата ни архимандрит Васиан, за когото ДАНС установи, че е заплаха за националната сигурност.
 

Изгоненият от България предстоятел на подворието твърди още в интервю за ТАСС, че „Московската патриаршия трябва сама да назначи там нови клирици на Руската православна църква, които да заменят изгонените от българската страна“.

 

По думите му комплексът на Руската православна църква в София е затворен и българските свещеници няма да могат да влязат, тъй като „там е регистрирана енорията на Руската църква“.

 

Според архимандрит Васиан, храмът ще бъде отворен едва когато дойде нов предстоятел на Руската православна църква, назначен от руския патриарх Кирил, известен като част от КГБ в миналото си.

 

България експулсира председателя на църквата „Свети Николай Мирликийски“ в София архимандрит Васиан Змеев, секретаря протойерей Евгений и служител на храма. Тримата бяха експулсирани, след като ДАНС установи, че представляват заплаха за националната сигурност. След това вратите на църквата бяха затворени от руското посолство в София. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пък се закани, че посолството ще предприеме действия относно Руската църква в София в координация с Руската православна църква.

 

В съобщението до медиите ДАНС посочи, че са придобити данни за „действия на посочените лица, свързани с реализацията на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено оказване на въздействие върху обществено-политическите процеси в Република България в полза на руските геополитически интереси".

 

Вчера Прокуратурата възложи на ДАНС да провери чия собственост е Руската църква, след като възникна скандал по темата.

 

В началото на седмицата Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм „Св. Николай Мирликийски“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4680 |28.09.2023 Почина актьорът, изиграл проф. Дъмбълдор в "Хари Потър" . 4| 4400 |28.09.2023 НС реши: НСлС няма да има независим статут . 6| 4412 |28.09.2023 "Въпрос на време е Украйна да стане член на НАТО". Зеленски се срещна със Столтенберг в Киев . 6| 4395 |28.09.2023 След шумните акции срещу Nexo: Съдът отмени европейските заповеди за арест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads