Реклама / Ads
10| 2363 |26.03.2024 НОВИНИ

Светослав Малинов: ГЕРБ тласна нещата към избори чрез поведението на преговарящите и поставяне на крайни срокове

.
Светослав Малинов
Вижда се как ГЕРБ изтласква нещата към избори чрез поведението на преговарящите и непрекъснатото поставяне на крайни срокове. Това каза за "Фокус" с проф. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология“ в Софийския университет "Свети Климент Охридски“.
 

"Ние разбираме, че няма основание за бързане, нямаше, тъй като вече нещата приключиха. Никой не може да обясни защо 7-дневен мандат трябва да свърши на първия ден, след това трябва да свърши на втория или на третия. Единственото обяснение е да се натяга напрежението, за да не се завършат преговорите успешно", каза още проф. Малинов.

 

Възможности за внезапни обрати има, но в много голяма степен те са вече на теория. Иначе на теория ние се намираме в прелюдия към втория мандат, после има и трети. В този смисъл Конституцията осигурява възможности за обрат, но гледайки събитията през последната седмица, начина, по който протекоха преговорите, шансовете вече за кабинет, в който ГЕРБ и ПП-ДБ участват, клонят към 0, а пък шансовете за създаване на мнозинство по друг начин, изключвайки сътрудничеството между тях, на практика са нулеви, с оглед на всичко, което се случи през последните 9 месеца.Така че наистина, независимо че има, има някакви възможности все още по Конституция, смятам, че вървим към предсрочни избори, коментира професорът.


"Моята голяма прогноза за цялостната ситуация беше, че ако мине успешно първата ротация и евроизборите не произведат ново множество, то можем да мислим за пълен мандат на Народното събрание. След което по начина, по който започнаха преговорите, наистина показваха, че ротацията няма да бъде проблем, проблем ще бъдат определени договорки и ангажименти, които партиите ще поемат, но след като се осъществи ротацията.


Истината е, че по време на преговорите са настъпили, защото не мога да говоря като очевидец, че са настъпили определени събития, които явно са показали отвътре, че е невъзможно да се отиде на ротация по начина, по който са си я представили и самите партии може би преди около месец-два. Доста дълго време ще гадаем какво се е случило, защото идеята, че партиите всъщност тайно искат избори и се чудят как да ги предизвикат, без да падне вината върху тях, тази идея на мен ми изглежда невярна.


От всичко, което видях, аз имам чувството, че в ГЕРБ наистина е настъпила някаква промяна, но не мога да уточня в каква посока. Дали е промяна, че те искат просто по-сериозно участие в правителството, или промяна по посока нежелание за съдебна реформа, което означава наличие на безпристрастен съд и прокуратура, аз не мога да кажа.


Но ако е второто, то тогава именно ако наистина ГЕРБ са против съдебна реформа, създаване на безпристрастни съд и прокуратура, които да действат по нови правила и с нови хора, ако е това причината, то тогава изобщо преговорите са започнали в ситуация, в която ГЕРБ се искали да отидат на избори и всичко е било фалшиво. В настоящия момент нямам доказателства за тази теза, но нещата за мен клонят натам", каза още политологът.


"Само напомням, че имаш един много странен момент, в който ГЕРБ изведнъж обяви, че трябва много бързо да се приключат преговорите. В петък, преди да си вземе мандата, беше обявено намерение от Борисов, че в понеделник трябва да се приключи.


Лично за мен тогава беше моментът, от който ми стана ясно, че нещо не е наред, защото основание да се бърза до степен в рамките на часове след връчване на мандата да се приключват преговорите, нямаше или няма и досега, след което видяхте на 2-3 пъти отлагане, и вече последните дни заслужават съвсем отделен анализ. Така че за мен нещо стана през последния месец и дали е било планирано много от далеч и някакво решение е взето за предсрочни избори от ГЕРБ на финала, аз не мога да кажа, за това са необходими други факти, може би след време ще разберем докрай", допълни той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7544 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 20| 5276 |26.03.2024 Илиян Василев: ПП-ДБ да се готвят за избори, ГЕРБ издевателстват . 27| 4721 |26.03.2024 "Тричане и цирк": ГЕРБ, ДПС и ИТН скочиха срещу ПП-ДБ на комисията "Нотариуса" . 8| 3949 |26.03.2024 Гого Лозанов: Отпадането на ПП-ДБ от властта ще доведе до разпадане на либералната демокрация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads