Реклама / Ads
9| 4848 |17.01.2013 НОВИНИ

Световната банка понижи прогнозата си за ръста на икономиката у нас

.
България е в една група с държавите от Балканския полуостров и Централна Азия. Прогнозата за нас през тази година е за икономически ръст от 1,8%, а за догодина - 2,4%.
 

Световната банка понижи прогнозата си за ръста на икономиката на България през тази и следващата годинаВ годишния си доклад за глобалните икономически перспективи, цитиран от БНТ, банката като цяло прогнозира забавяне на световната икономика.

Прогнозата за България за тази година е за икономически ръст от 1,8%, а за догодина - 2,4%. Оценките от средата на миналата година бяха за растеж от съответно 2,5 и 3,3%. Прогнозата на Световната банка за ръста на българската икономика тази година е близка до заложения в държавния бюджет ръст на БВП от 1,9%, посочва 24 часа. Докладът отчита, че индустриалното производство у нас се е свило рязко с 13%. Свиване имаме и в ръста на вътрешното кредитиране, отчитат от банката.
 

Очаква се като цяло ръстът на брутния вътрешен продукт за региона на Балканите и Централна Азия да спадне до 3% през 2012 г., след като през 2011 г. е бил 5,5%. За стабилен ръст от над 4% може да се говори едва през 2014, 2015 г. Основният извод на банката е, че регионът все още е податлив на сериозни глобални и регионални рискове.
 

Според финансистите главните рискови фактори са състоянието на еврозоната, забавянето на ръста на кредитирането и влиянието на Китай върху световната икономика. Болезнено бавното възстановяване на развитите страни е спирачка за глобалната икономика, смятат от Световната банка. Общият световен икономически ръст през 2013 г. ще е 2,4%. Той ще е почти същият като през изминалата година, когато беше 2,3%. Това е понижение от прогнозите от юни миналата година, когато Световната банка прогнозира увеличение на глобалния брутен вътрешен продукт с 3% през тази година.
 

Банката понижи прогнозата си и за развиващите се страни. Очакваното увеличение на брутния вътрешен продукт на тази група страни бе понижено от 5,9 на 5,3%. Според Световната банка известно ускоряване на икономическото развитие на развиващите се страни може да се очаква през 2014 и 2015 г. През 2013 г. увеличението на брутния вътрешен продукт в развитите страни се очаква да бъде едва 1,3% заради големите съкращения на разходите, високото ниво на безработицата и слабото потребителско търсене. През 2014 и 2015 г. Световната банка очаква увеличението на брутния вътрешен продукт в развитите страни да бъде съответно 2% и 2,3%.
 

Политическата несигурност в САЩ (заради продължаващите спорове за тавана на федералния дълг) забавя растежа, изтъква Световната банка в доклада си. Ако политиците в САЩ не стигнат до споразумение, доверието в долара ще отслабне, а общото засилване на пазарните напрежения ще намали както растежа в САЩ, така и глобално, изтъква Световната банка в прогнозния си доклад. В прогнозите за отделните региони на света се изтъква, че политическата неопределеност и бунтовете в отделни държави ще продължат да оказва отрицателно влияние върху темповете на растеж на икономиките в Близкия изток и Северна Африка.

Като цяло показателите на икономиката на този регион миналата година е показала положителни тенденции заради възобновяването на добива на петрол в Либия и подобряването на икономическата среда в Ирак.

Световната банка очаква забавяне на растежа на брутния вътрешен продукт като цяло за района на Азия и Тихия океан, в Европа, Латинска Америка, страните от Карибския басейн и Южна Азия. Известно подобрение в показателите на тези региони Световната банка очаква да се проявят през 2015 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5149 |19.12.2012 Световната банка влиза във Фонд „Научни изследвания" . 3| 8373 |17.12.2012 Опит за обир на банка в "Люлин" . 10| 5853 |10.12.2012 Обраха трезор на банка . 2| 6015 |16.11.2012 Тотомилионерът взема 15 хил. кеш, останалото в банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads