Реклама / Ads
10| 5081 |21.09.2022 НОВИНИ

Световната реакция след мобилизацията на Путин /обновена/

.
Незабавна реакция последва от световните лидери, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в страната - ход, който според мнозина демонстрира безсилието на Кремъл във войната.
 

Новината за военната мобилизация в Русия дойде след седмици на призиви от различни страни, включително и от чеченския лидер Рамазан Кадиров. Това се случи и след седмиците, в които циркулираше информацията за опитите на Москва да вербува затворници за фронта заради недостига на жива сила на бойното поле.

 

Вчера руският парламент прие и закон, с който се въвеждат по-строги наказания за войниците по време на мобилизация. Те се отнасяха предимно до дезертьорство.

 

Освен това ФрогНюз припомня, че вчера, след призивите на бившият руски държавник Дмитрий Медведев за провеждане на референдум в сепаратистките региони в Донбас, Украйна, гражданско допитване за присъединяване към Руската федерация бе насрочено в Луганск, Донецк и Херсон.

 

Ето част от световните реакции: 

 

Германският вицеканцлер Роберт Хабек нарече заповедта за мобилизация “още една лоша и грешна стъпка от Русия, която, разбира се, ще обсъдим и ще се консултираме политически относно това как да отговорим“.

 

“Обявената от Владимир Путин частична мобилизация е опит за по-нататъшна ескалация на започнатата от Русия война в Украйна и поредно доказателство, че Русия е единственият агресор”, заяви чешкият премиер Петр Фиала.

 

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин призова двете страни да поддържат диалог и да намерят начин да адресират проблемите си.

 

"Частичната мобилизация е признак на слабост. Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия за уж анексирана украинска територия и ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви американският посланик в Украйна.

 

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви, че решението на Путин да мобилизира военни резервисти в подкрепа на войната в Украйна показва, че неговата инвазия се проваля. 

 

"Той (Путин, бел. ред.) и неговият министър на отбраната изпратиха десетки хиляди свои граждани на смърт, зле оборудвани и лошо ръководени“, пише той в изявление, публикувано от Министерството на отбраната в Twitter.

 

"Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна и Русия се превръща в глобален парий", допълни той.

 

"Кремъл обявява мобилизация... докато в Общото събрание на ООН страните работят за сътрудничество, сигурност и просперитет. В тази война има само един агресор Русия и една агресирана страна - Украйна. Подкрепата на ЕС за Украйна ще остане непоколебима", заяви президентът на Европейския съвет Шарл Мишел.

 

"Докладите за частична мобилизация са потвърдени, Русия ще се опита да унищожи Украйна и да заграби част от нейната територия. Не можем да позволим това“, каза полският премиер Матеуш Моравецки.

 

Германският канцлер Олаф Шолц определи решението на Путин като "акт на отчаяние". Пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Шолц посочи, че Германия няма да приеме "фиктивни референдуми", планирани по-късно тази седмица в части от Украйна, които в момента са окупирани от Русия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5583 |21.09.2022 Шойгу заплашително след Путин: Ако трябва, ще бъде използвана ”ядрената триада” . 0| 2632 |21.09.2022 Трудно съставяне на кабинет след изборите на 2 октомври прогнозира политолог . 2| 6966 |21.09.2022 Рязка ескалация на кризата около Украйна след идеята за референдуми . 1| 2986 |20.09.2022 И след новото преизчисление на пенсиите 340 000 едва ще оцеляват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads