Реклама / Ads
16| 3576 |14.07.2024 НОВИНИ

Световните реакции на опита за покушение срещу Тръмп

.
Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп Източник: Facebook
Световни лидери реагираха на раняването на Доналд Тръмп при опит за убийство на бившия американски лидер на предизборен митинг.
 

Президенти и министър-председатели от целия свят се обявиха срещу политическото насилие и изразиха подкрепата си за засегнатите от стрелбата в събота, при която един случаен участник в митинга беше убит, а други двама зрители - критично ранени.

 

Топдипломатът на ЕС Жозеп Борел категорично осъди нападението. „Отново сме свидетели на недопустими актове на насилие срещу политически представители“, заяви той.





Британският премиер Киър Стармър алармира, че е "ужасен от шокиращите сцени" на митинга. „Политическото насилие под каквато и да е форма няма място в нашите общества“, подчерта той.

 

Говорейки за „тези тъмни часове“, националистическият лидер на Унгария Виктор Орбан увери, че ще се моли за Тръмп.

 

Италианският министър-председател Джорджа Мелони каза, че "следи с опасения" новините от Пенсилвания и пожела на Тръмп бързо възстановяване. Лидерката на десницата изрази надежда, че "в следващите месеци на предизборната кампания диалогът и отговорността могат да надделеят над омразата и насилието".





Държавният глава на Аржентина Хавиер Милей обвини "международната левица" за опита за убийство. „В паника от загуба на изборите те прибягват до тероризъм, за да наложат своя назадничав и авторитарен дневен ред“, каза президентът.

 

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва на свой ред коментира, че стрелбата "трябва да бъде категорично осъдена от всички защитници на демокрацията и политическия диалог".

 

Президентът на Чили Габриел Борич безусловно осъди стрелбата. „Насилието е заплаха за демокрациите и отслабва живота ни заедно. Всички трябва да го отхвърлим“, каза Борич.

 

В Боливия президентът Луис Арсе посочи, че „въпреки нашите дълбоки идеологически и политически различия, насилието, откъдето и да идва, винаги трябва да се отхвърля от всички“.

 

Индийският премиер Нарендра Моди отбеляза, че е "силно обезпокоен” от нападението срещу своя приятел. „Насилието няма място в политиката и демокрациите“, категоричен бе Моди.





Японският премиер Фумио Кишида също се обяви против политическите атаки, като подчерта, че „трябва да застанем твърдо срещу всяка форма на насилие, която поставя под въпрос демокрацията“.

 

Австралиецът Антъни Албанезе описа стрелбата като "обезпокоителна и конфронтационна", изразявайки облекчението си, че Тръмп е в безопасност. "Няма място за насилие в демократичния процес", каза премиерът.

 

Премиерът на Нова Зеландия Крис Луксън повтори подобни възгледи, като написа, че „нито една страна не трябва да се сблъсква с такова политическо насилие“.

 




Израелският лидер Бенямин Нетаняху заяви, че той и съпругата му Сара са шокирани от очевидното нападение срещу президента Тръмп. „Молим се за неговата безопасност и бързо възстановяване“, допълни Нетаняху.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2294 |14.07.2024 Опасно горещо време, обявен е оранжев код за жеги . 13| 4519 |14.07.2024 Стрелба по време на митинг на Тръмп, видео . 0| 3400 |13.07.2024 Къщи и коли изгоряха при пожарите у нас, евакуираха хора . 5| 4753 |13.07.2024 Исторически успех: България е европейски шампион по волейбол за жени до 18 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads