Реклама / Ads
15| 2989 |02.10.2024 НОВИНИ

Световните реакции след бруталната ракетна атака на Иран срещу Израел

.
Източник: БГНЕС
Реакциите по света след ракетния удар на Иран срещу Израел не закъсняха.
 

Иранският държавен глава Масуд Пезешкиан заяви, че ракетното нападение е решителен отговор на агресията на Израел.

 

"В съответствие с легитимните права и с цел да (се установи) мир и сигурност в Иран и региона, беше даден решителен отговор на агресията на ционисткия режим", написа Пезешкиан в социалната мрежа "Екс", настоявайки "да не се влиза в конфликт с Иран".





Междувременно високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е издал заповедта за изстрелването на ракети към Израел. Той допълни, че Техеран "е напълно готов за всякакъв отговор".

 

Със "сурова санкция" заплаши Иран постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон.

 

„Иран извърши нападение срещу Израел“, написа той в социалната мрежа „Екс“.

 

„Както по-рано дадохме на международната общност ясно да се разбере, всеки враг, атакувал Израел, трябва да очаква сурова реакция“, категоричен бе той.

 

И генералният секретар на ООН осъди разширяването на конфликта в Близкия изток.





„Това трябва да спре. Абсолютно се нуждаем от примирие“, подчерта Гутериш в днешното си изявление.

 

Атаката беше осъдена и от канцеларията на британския премиер Киър Стармър, съобщи АФП.

 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира, че нападението на Иран срещу Израел е "напълно неприемливо" и добави, че "целият свят трябва да го осъди".

 

Ръководителят на испанската дипломация Хосе Мануел Албарес добави, че страната му "отново призовава всички участници, включително Израел, разбира се, към сдържаност, деескалация и отговорност".





"Осъждам най-категорично нападението на Иран срещу Израел. Това е заплаха за регионалната сигурност. Смъртоносната ескалационна спирала в Близкия изток трябва да спре сега. Регионалната война не е в ничий интерес. ЕС е готов да подкрепи усилията за деескалация и защита на цивилния живот", написа в "Екс" председателят на ЕС Шарл Мишел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2174 |02.10.2024 Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите . 5| 4729 |02.10.2024 Нетаняху: Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея . 2| 2532 |02.10.2024 Една от целите на иранския ракетен удар по Израел е била централата на "Мосад" . 5| 2420 |02.10.2024 ISW: Дори и след превземането на Угледар, Русия няма да направи пробив на фронта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads