Реклама / Ads
4| 2877 |19.12.2022 НОВИНИ

Световното в Катар свърши. Време е за голямото газово главоболие на ЕС

.
Световното първенство по футбол в Катар свърши и сега е време за голямото газово главоболие на Европейския съюз. Блокът се тресе от голям корупционен скандал, свързан с подкуп от страна на Доха за домакинството на Мондиал, а официални служители в Брюксел са обвинени в пране на пари и злоупотреби. 
 

Всичко това не можеше да се случи в по-неподходящ момент от този. Катар, освен всичко споменато горе, е и сновен износител на втечнен природен газ (LNG). Доха е в центъра на плановете на Европа за справяне с енергийната криза, изострена заради войната на Русия в Украйна. 


Значението на Катар като надежден източник на газ се очаква да нарасне през следващите месеци. Така решаването на дипломатическото уравнение става още по-сложно. Още по-деликатен е въпросът с Германия, която отчаяно търси алтернативни доставчици. 


Общият внос на катарски LNG представлява малко под 5 процента от вноса на газ в ЕС за тази година, според данни на Европейската комисия. Но значението на Катар за енергийната сигурност на Европа се очаква да нарасне благодарение на мега-разширяването на неговия производствен капацитет за LNG, като два големи проекта трябва да бъдат завършени през 2026 и 2027 г.


Германия беше първа на опашката. 


Берлин е сред столиците на ЕС, които най-отчаяно искат да осигурят алтернативни доставки на газ, тъй като страната бе зависима от Русия за не по-малко от 55% от доставките си, преди началото на войната. 


Миналия месец германски фирми подписаха 15-годишен договор за газ с държавната QatarEnergy и американската фирма ConocoPhillips, гарантирайки 2 милиона метрични тона LNG годишно от 2026 г. Това е годината, когато започва първата фаза от разширяването на капацитета на Катар, пишат от брюкселското издание "Pollitico".


Няколко страни от ЕС – като Италия – са се заинтересували повече от катарския LNG, но повечето от тях са обсъдили спот пазарни сделки. Германия е единствената страна от ЕС, която е подписала значително дългосрочно енергийно споразумение с Катар. Тази сделка, макар и добра за енергийната сигурност, рискува да се превърне в етичен кошмар за Берлин.


Попитан във вторник, след среща на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел, дали е правилно да се "купува газ от Катар, ако Катар купува европейски депутати“, министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза, че въпросите трябва да се разглеждат като "две различни неща“.


С други думи, енергийната сигурност е твърде важна, за да бъде замесена в скандала с Европейския парламент. 


Правителството на Катар преди това отрече да е извършило нарушение. В неделя Доха отвърна на обвиненията и обвини Брюксел, че предприема "дискриминационни" действия срещу Катар въз основа на "неточна" информация. В изявление, предадено от медиите, катарски дипломат каза, че реакцията на Европейския парламент на скандала може да "се отрази негативно на продължаващите дискусии около глобалната енергийна бедност и сигурност".


Скандалът може също така да окаже по-голям натиск върху управляващата коалиция в Германия, в която Зелените се озоваха в неудобната позиция да трябва да одобряват сделки за значителни нови доставки на изкопаеми горива.


Германия не е единствената страна от ЕС с дълбоки енергийни връзки с Катар. Френският енергиен гигант TotalEnergies държи значителни дялове както в разработването на LNG North Field East, което описва като най-големия проект за LNG в света, така и в сестринския проект North Field South. Италианската Eni също държи дял в North Field East.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3033 |19.12.2022 Над половин милион евро костват двете пътувания на Макрон до Катар . 1| 3148 |18.12.2022 Катар закри Мондиал със скромна церемония. Аржентина и Франция в жесток сблъсък за голямата титла . 5| 4944 |18.12.2022 Катар отвърна на удара. Плаши ЕП със спиране на газа заради скандала в Брюксел . 4| 5460 |18.12.2022 Анатомията на един скандал: Как “Катаргейт” разтърси изоснови ЕС?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads