Реклама / Ads
4| 5468 |18.12.2022 НОВИНИ

Анатомията на един скандал: Как “Катаргейт” разтърси изоснови ЕС?

.
Беше типична скучна вечер в централата на Европейския съюз в Брюксел. Хилядите дипломати, официални лица и политици, които гъмжат в белгийската столица през седмицата, отдавна се бяха прибрали за почивните дни. Но в стъклените офиси на ЕП в Люксембург назряваше драма, която разтърси изоснови целият ЕС и демократичните устои на блока. 
 

Със залязването на слънцето на 9 декември белгийската полиция и служителите по сигурността на парламента влязоха в празната сграда и един по един запечатаха офисите й. В същото време детективи се готвеха да започнат серия от обиски на апартаменти в столицата. 


В следващите часове бяха арестувани шестима заподозрени, включително 44-годишната Ева Кайли - гръцки политик и зам.-председател на Европейския парламент. Задържани са и нейният съдружник и бившият му шеф. 


Обиските на най-малко 20 домове и офиси в Белгия, Италия и Гърция през следващите дни донесоха 1,5 милиона евро в брой. Иззети бяха компютри и мобилни телефони като доказателства. 


Полицията откри 150 000 евро в банкноти в апартамента, който Кайли споделяше с партньора си, а в една от по-странните подробности баща й беше хванат да носи куфар, пълен с пари, докато напускаше хотел 

"Софител" в центъра на града.


Кайли и нейният партньор сега са заключени в белгийски затворнически килии, докато разследванията продължават. Те са сред четиримата заподозрени, задържани по предварителни обвинения в корупция и пране на пари. Подозрението, според официалните документи, е, че те са приемали подкупи в полза на Катар и може би Мароко за домакинството на Световното първенство по футбол.


Въпреки че подробностите за предполагаемите престъпления са все още оскъдни седмица по-късно, случаят разтърси Европейския съюз. Това е най-големият корупционен скандал, засягащ блока от почти четвърт век. Може би е и най-сериозният. 


Малкото, което се знае досега, постави под въпрос целостта на демократичния процес, който е в основата на цялата политическа машина на блока.


И все пак до голяма степен кризата вече е извън контрола на ЕС. Делото се води от колоритната фигура на Мишел Клез - съдия-следовател, който държи в ръцете си репутацията и демокрацията на ЕС. Изоставен като бебе пред пекарна, Клез се превърна в един от най-успешните прокурори на своето поколение.


Наричан „шерифът“ заради безмилостния си отказ да се предаде, той постигна резултати в големи случаи на сложни финансови престъпления, включително банди за пране на пари в белгийски футболни клубове, трафик на наркотици и укриване на данъци от банкери. Сега той пише криминални трилъри в свободното си време.


Когато скандалът избухна, имаше усещането, че това е бомба, която е тиктакала от дълго време. Различни организации вече надигнаха глас, за да кажат, че проблемът с мониторинга е огромен, а механизмите за спазване на правилата са прилагани слабо от години.  


Европейският парламент отдавна е магнит за лобисти и гостуващи високопоставени лица, желаещи гласовете им да бъдат чути в един от центровете на власт в ЕС. Въпреки че парламентът е може би най-малко влиятелният от институциите на ЕС, неговата власт нарасна, откакто му бяха дадени нови правомощия през 2009 г., и неговите 705 законодатели сега имат правомощията да оформят законодателството - обикновено в последните му етапи.


В залата на ЕП се случват високопоставени обществени дебати. Там законодателите изнасят речи от името на каузи, близки до сърцето им, като отдават похвала, която не би трябвало да може да се купи с пари.


Не би трябвало.


В хода на скандала се появиха допълнителни подробности за предполагаемата кампания от страна на Катар, който продължава да отрича намесата си в скандала, пишат от брюкселското издание “Pollitico”. 


Самата Кайли посети Доха в началото на ноември, където се срещна с министъра на труда на Катар и други високопоставени политици. Скоро след това в Европейския парламент тя произнесе блестяща реч, в която описа Катар като "лидер в трудовите права" и похвали "историческата трансформация" на страната. 


ация“ на страната. Това беше непопулярна гледна точка, която противоречи на острата критика от страна на активисти, които предупредиха, че строителните работници са третирани като роби, докато се строят футболните стадиони за Мондиал 2022. 


Бързо възникнаха въпроси относно ролята на неправителствените организации. Под лупата попадна една конкретна - Fight Impunity, чийто ръководител е Пиер Антонио Панцери. Той е бивш член на Европейския парламент и близък сътрудник на партньора на Кайли, Франческо Джорджи. И тримата са обвинени в корупция и остават в затвора, докато разследванията продължават. 


Мозъчният тръст не беше вписан в официалния регистър за прозрачност на лобистите, но все пак успя да получи значителен достъп, включително чрез подкомисията по правата на човека на парламента.


Въпреки че технически скандалът в Катар включва само една от институциите на ЕС, заплахата за останалата политическа машина на блока остава. 


От гледна точка на връзките с обществеността моментът едва ли би могъл да бъде по-лош. В четвъртък европейските президенти и министър-председатели се събраха в Брюксел за последната за годината среща на върха на лидерите на ЕС. Въпросът с корупцията не беше в дневния ред на срещата, но Катаргейт засенчи събранието. 


Холандският премиер Марк Рюте призова групата да координира своите съобщения до медиите, подчертавайки сериозността на кризата. Румънският президент Клаус Йоханис каза, че проблемът заплашва да отрови целия проект на ЕС, а латвийският Кришянис Кариньш сподели опасенията.


Следващите избори за Европейски парламент трябва да се проведат през 2024 г. и безпокойството на мнозина в брюкселския естаблишмънт е, че този скандал ще превърне евроскептиците в закоравели циници и ще тласне избирателите в ръцете на антиевропейските партии.


Има още една причина, поради която лидерите на огромния търговски блок на Европа може да се притесняват от твърде бърз отговор на кризата. Сега ЕС зависи все повече от Катар за ключови доставки на газ.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел присъства на откриването на новото посолство на ЕС в Доха през септември и говори за необходимостта от конструктивно ангажиране с катарците, особено в светлината на енергийната криза, изострена от инвазията на Владимир Путин в Украйна. Тази седмица министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек каза, че Берлин иска да запази доставките на газ от Катар, въпреки корупционния скандал.


В следващите дни ще има още опити, докато криминалното разследване продължава. Кайли, която отрече обвиненията срещу себе си, трябва да бъде изправена пред съда на 22 декември. Твърди се, че нейният приятел, Джорджи, е признал в затвора, според местни медии, като е казал на прокурорите, че е взел пари и е молил двойката да бъде освободена, за да могат се грижат за бебето си.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4705 |15.12.2022 Емил Соколов пред Фрог: Единственият партньор на ПП са ДБ. Шансът вторият мандат да бъде реализиран е минимален . 5| 5960 |14.12.2022 Илиян Василев: Видях фалита на един политически модел. Манол Пейков: Първите генератори са в Одеса . 13| 15137 |13.12.2022 Съветът на генерал Лебед: Ще мобилизирам рота от децата на елита – и войната ще свърши за един ден! . 13| 7386 |13.12.2022 Катарският скандал: Няколко гнили ябълки в Брюксел или цял изгнил барел?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads