Реклама / Ads
1| 4679 |15.12.2022 ИНТЕРВЮ

Емил Соколов пред Фрог: Единственият партньор на ПП са ДБ. Шансът вторият мандат да бъде реализиран е минимален

.
Емил Соколов, политически анализатор
Според политическия анализатор Емил Соколов политическата криза, в която се намира страната, е следствие на множество причини. Според Соколов освен разделението, на което сме свидетели в НС, в българската политика съществува и феноменът ”отровен двойник”. Той представлява партии и организации, които обявяват, че на думи представляват едно, но на действия са съвсем друго. Не слуайно е казано: ”По делата им ще ги познаете.”
 

Как оценявате сегашната политическа ситуация, в която се намира страната ни? Изглежда, че "вървим" към нови избори. Каква е тази спирала, в която страната ни попада и сякаш няма излизане, защото никоя партия няма мнозинство да управлява сама?

 

Политическата криза, в която се намираме, е следствие на много неща. На първо място сме свидетели на разместване на пластовете в българската политика. В България вече няма големи партии. Ако преди години беше възможно една партия да спечели 100-110 места в парламента, това изглежда невъзможно в сегашната ситуация, когато разделенията в обществото водят до все по-голямо фрагментиране на Народното събрание.

 

В дясно и в ляво се борят поне по няколко партии, всяка от които претендира за представителство на избиратели с много сходен социален и икономически профил. От друга страна, тези уж подобни партии със сходни избиратели често не си говорят помежду си. Ето следния пример – ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ са се самообявили за евроатлантически партии. Въпреки че по оста евроатлантизъм, те би трябвало да намерят допирни точки, отношението им към системната корупция в България ги разделя. Казано по-просто, не само имаме много партии, но в българската политика съществува и феноменът "отровен двойник". Това са партии и организации, които претендират, че са едно на теория, но на практика представляват нещо съвсем друго.

 

Вторият мандат отива при ПП. Какви възможности имат от ПП за съставяне на правителството и с кого?

 

Единственият партньор на ПП са ДБ. Шансът вторият мандат да бъде реализиран е минимален, тъй като едно правителство на малцинството ще бъде нестабилно. Да не говорим, че по всичко личи, че конфронтацията между ПП и ГЕРБ се засилва, което означава, че възможността ГЕРБ да подкрепят правителство на ПП е почти нулева.

 

Какъв хоризонт би имал едно такова правителство и какво би успяло да свърши?

 

Едно такова правителство би продължило около 6 месеца, но вероятността за съставянето му е наистина малка.

 

ПП управляваха с ДБ, ИТН и БСП. Какви изводи си направи ПП и какво не иска да повтаря повече?

 

ПП проявиха лоялност спрямо БСП, която не беше оценена. Връщането на хартиената бюлетина, инициирано от БСП и ГЕРБ заби "нож в гърба" на ПП и окончателно доказа, че БСП не са надежден партньор. Разбира се, ПП и БСП имат сериозни различия относно войната в Украйна и компромисите, които ПП направиха по време на управлението си, са нещо, което не искат да повторят.

 

Какво според Вас е необходимо спешно да се реализира като политики в страната по ключови области като съдебна реформа, образование и др., освен тези 16 точки, които ПП казва, че са приоритетни за развитието на страната?

 

 

Две неща са приоритетни. Това са приемането на нов бюджет както и гласуването на законите, които са нужни, за да може България да получи следващия транш от парите по Плана за възстановяване. В момента и двете не се случват, защото ГЕРБ и ДПС отказват да работят по тези проблеми, ако не получат подкрепа за правителство. Вероятно двете партии си мислят, че по този начин наказват ПП и ДБ, но всъщност наказват всички български граждани. ГЕРБ и ДПС не спират да говорят за отговорност, но когато трябва да я приложат на практика, проявяват истинско лицемерие.

 

Какви са хипотезите за третия мандат? Какви са възможните конфигурации и има ли шанс с него да се състави редовно правителство?

 

 

На теория е възможно, но правителствата с третия мандат в България обикновено са много сериозен компромис, който никога не води до някакви добри резултати. Ако третият мандат отиде в Български възход и ГЕРБ, ДПС и БСП го подкрепят, такова безпринципно правителство единствено би свалило и без това ниското доверие в политическата ни система.

 

Какъв ход е това от страна на ГЕРБ-СДС да издигнат кандидат като проф. Габровски, който същевременно не е от познатите лица на формацията, а от друга няма общо с политиката?

 

Кандидатурата на проф. Габровски беше смокинов лист, зад който Борисов и висшия ешелон на ГЕРБ се опитаха неуспешно да се скрият. Казвам неуспешно, защото е повече от ясно, че правителството, което Габровски предлага, не е експертно, а е правителство на ГЕРБ. Тук е и проблемът – проф. Габровски не е разпознаваемо лице и има малко общо с политиката. Не става ясно кой ще носи политическата отговорност при едно евентуално правителство, в което той е премиер.

 

Каква беше целта на ГЕРБ-СДС с тази кандидатура?

 

Целта на ГЕРБ беше да протегнат ръка към президента, ДПС и БСП. Правителството, което проф. Габровски предложи, беше маслинова клонка и покана към всички "здрави сили" да се обединят, за да си върнат контрола над страната, който им се изплъзна в последните две години.

 

Според Вас защо Радев се опитва да консолидира толкова много еднолична власт и постепенно да прокара идеята за президентска република?

 

Президентът Радев не крие, че му харесва да управлява чрез служебни кабинети. Идеята за президентска република се прокарва от хората, които са близки до него. Тъй като България е в политическа криза, това изглежда като бързо и логично решение, но не е. Парламентарната република, макар и да не им се вярва на много хора, работи.

 

Фрагментираните парламенти, на които ставаме свидетели, перфектно отразяват разделенията в обществото ни. Съсредоточаването на твърде много власт в една фигура не е решение на този проблем, а просто отбиване на номер. Проблемът, който заедно трябва да решим, е да достигнем до консенсус за това каква България искаме.

 

Как си обяснявате поведението на бившите коалиционните партньори на ПП - БСП и ИТН? БСП внесоха предложение и върнаха гласуването с хартиена бюлетина. ИТН са извън парламента, но с тяхна помощ "падна" правителство на ПП.

 

БСП се чувстват заплашени от ПП, тъй като ПП им иззе инициативата и започна да прилага различни леви мерки. С други думи ПП се оформя като модерна лява партия, която обаче не се прекланя на Русия, а защитава националния интерес. Корнелия Нинова си мисли, че с хартиената бюлетина ще може да върне част от електората си, но проблемът в БСП е системен. БСП няма какво да предложи на хората, няма лице.

 

Сблъсъкът с ИТН се дължи на друго. ИТН беше проводник на интереси, които ПП отказа да обслужи. ИТН искаха да имат контрол над някои от икономическите лостове в страната – БНР, МРРБ и други. Когато ПП отказа да отдаде тези институции "на концесия" на ИТН, те оттеглиха подкрепата си, оправдавайки се с Македония. Тъй като истината накрая лъсна, това е причината ИТН да не са вече в парламента.

 

 

Емил Соколов е д-р по „Модерна британска история“ от престижния университет „University of Exeter“ във Великобритания, политически анализатор, кандидат за народен представител за 48-то Народно събрание от партия Продължаваме промяната от втория Многомандатен избирателен район – гр. Бургас.

 

Интервю на Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 17770 |15.12.2022 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев просто е един гангстер. Наградата му е брутална гавра с паметта на съдия Фалконе . 3| 8025 |15.12.2022 Румен Драганов пред Фрог: Около 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. 6000 ще бъдат на екзотични дестинации . 11| 50401 |14.12.2022 Адв. Боян Кайров пред Фрог: ДПС е държавата. А Иван Гешев и Боби Михайлов са двете лица на една и съща монета . 1| 6292 |14.12.2022 Иво Инджов пред Фрог: Дали ”хартиената коалиция” ще се запази, ако третият мандат отиде при Янев? 

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads