Реклама / Ads
11| 50401 |14.12.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Боян Кайров пред Фрог: ДПС е държавата. А Иван Гешев и Боби Михайлов са двете лица на една и съща монета

.
Боян Кайров
ДПС е държавата. А Иван Гешев и Боби Михайлов са двете лица на една и съща монета. Това каза пред Фрог нюз адвокат Боян Кайров. Ето какво още разкри той.
 

 Г-н Кайров, преди броени дни община Благоевград връчи наградата Джовани Фалконе на главния прокурор Иван Гешев. Справедливо ли е? 


Всичко около тази награда е обвито в някаква тайнственост, мистерия. Едва ли хората знаят за какво точно бе отличен Гешев. Защото Джовани Фалконе е пожертвал живота си в безпощадната битка с мафията и организираната престъпност. А Гешев какво точно е направил?!  За мен е  напълно непонятно подобно награждаване. 

 

Сигурно е направил нещо грандиозно, което ние с Вас сме проспали. 

 

Карате ме да се смея. За какви заслуги, г-жо Илиева?! Ние наблюдаваме само едни поръчкови действия от тази прокуратурата - хаос и пиар. Вдига се всичко на “ура” и после нищо. Ето - прави се една акция, озаглавена “бяло”. Когато една акция се казва по този начин, а на практика се хващат няколко стръка зелено, няма как да приемеш насериозно подобни действия. Дори говорителката на главния прокурор Сийка Милева не успя да ни убеди в ефикасността на държавното обвинение по отношение на действията си. Няма обяснение защо са ангажирани толкова институции и служители. Доколкото знам май само БАБХ не бе включена. Вече загубих бройката на задържаните лица - около 500 ли са, 600 ли са?! Много ще ми е интересно какво ще стане в рамките на 2-3 месеца с техните съдопроизводства? Дали ще излезе притежание, дали разпространение, защото разликата е огромна. Дали пък няма да се окаже накрая, че е за лично ползване? И основният ми въпрос е: “Г-н Гешев, къде е “бялото”? Къде е хероина и кокаина. Зная, че това са веществата, които се наричат “бяло”. Ние не видяхме един знаков бос задържан или един килограм “бело”, както пее Ицо Хазарта. “Бялото” се превърна в “зелено”. И като усетиха колко импотентна е тази акция, накрая започнаха да гонят мигранти. Нали трябва да  оправдаят ресурса на всички, които бяха впрегнати в този пореден фарс.


Но задържането на наркоиграчи не трябва ли да е  ежедневна дейност? Защо изобщо е нужно едно ведомство да се хвали с подобно нещо? 


 Наистина е жалък напъна на държавното обвинение.  Прокурорите сега ли разбраха, че училищата са се превърнали в свърталища за разпространение на упойващи вещества? Това да задържат престъпници наистина би следвало да е техен ежедневен ангажимент, който им е вменен по закон и по длъжностна характеристика - да се борят с престъпността. Катя, вие днес като сте написали статия, нека да ви дадем “Пулицър”, защото сте си свършили работата. Така излиза при Гешев. Прокуратурата не само, че не си върши работата, не само че хваща кокошкари, които трябва всеки ден да се преследват, но и осигурява невероятен разкош на истинските наркобосове.  Такъв конфорт от страна на държавата имат тези закононарушители, че  трябва да си много наивен, за да си мислиш нещо друго. 

 

Гешев призова преди ден цялото общество  да се обедини за борба с корупцията. Но как да стане това, след като сигналите за корупция по върховете на държавата потъват щом стигнат до държавното обвинение. Ние какво бихме могли да сторим повече? 

 

Вие задавате отговора. За какво да се обединяваме, колко сигнали се подадоха и досега нищо не е направено. Да не говорим, че прокуратурата по закон има възможност да се самосезират, включително и Гешев. Всеки ден чува и  вижда какво се случва, чете сайтове.  Да не говорим, че този раздут щат около него - момченца и момиченца, които е събрал в кабинета си, също трябва да свършат някаква работа. А какво виждаме - само кокошкарски изпълнения. Несериозно е! 

 

 Успя ли Гешев да си изчисти образа от 2020 г, когато хората по площадите искаха оставката му? Днес го виждаме да се среща с депутати в НС, да ни чете морал от екрана, сякаш прокуратурата се ползва не с 6-8% обществено доверие, а с 96%. Как става това? 

 

 С политически слугинаж. То е ясно, че Иван Гешев “държи” ги държи с  нещо. Всички са му подчинени. Не съм съгласен с вас, че си си е излъскал имиджа. Това, че не носи вече каскет, не означава, че това, което носи под него се е променило. В крайна сметка рано или късно ще научим истината.  


Скоро ли?


Не, когато му свърши мандата.


Мислите ли, че Гешев ще се задържи 7 години на поста главен прокурор?

 

Да, за съжаление прогнозата ми е такава. Вижте, че държавата не може да състави кабинет. А колко структури с изтекъл мандат има - ИВСС, самия ВСС. Разбрах, че една сладкарница от моето детство,  става дума за цяла верига, няма да я рекламирам,  е затворила врати, защото не може да си плати тока. Нещата са свързани. Тази институционална криза става конституционална и държавна. Прогнозирам, че до септември ще има масови фалити на средни и големи корпорации. Ние буксуваме. Опасявам се, че ако отидем март на избори, Бойко ще “отвее” с 40 процента. И не зная какво ще правим. Народът ще гласува, ще гледа цирка в парламента и Гешев как им размахва пръст от телевизора. Потресен съм. 

 

В топик ли се намираме?

 

Точно така. Не виждам решение. 

 

Но как така, зная, че  адвокатите винаги имате план Б за изход от всяка заплетена ситуация?! 

 

Тези, които можем нещо да съдействаме, не ни търсят, бягат от нас като дявол от тамян.

 

Вие сте били за малко в прокуратурата, нали не греша?

 

Бил съм има- няма 10 години. 

 

Сега сте адвокат, но не ви ли се иска да се върнете обратно в прокуратурата, за  да я промените? 

 

Убедих се, че отвътре не става промяната. Затова избягах. И този главен прокурор с тези удобни заместници -  си обречен на мачкане. Не че и отвън не могат да те притискат.  Нещата са страшни. Бях изваден от БФС като делегат, защото не съм останал прокурор в Специализираната прокуратура. Това знаете ли го? 

 

Не, как така?

 

 Случилото се с мен е скандално.  Във В група един мач ти е 100 лева и на мен като ми дадат наряд в Благоевград, нали се сещате, че не си покривам дори разхода за горивото. Единственият досег до футбола ми остана това - да бъда делегат на срещите. А те и в това се огледаха. Покойният Камен Костадинов, дали по разпореждане на Гешев, или по дефолт, знаете, че Боби Михайлов е човек, който не може да бъде бутнат, ползвайки се от широкия и удобен гръб на прокуратурата, ме извади от  делегатските листи. Боже, какво съвпадение - това се случи една седмица, след като напуснах специализираната тогава прокуратурата. Бях предупреден: “ДПС са ти вдигнали мерника. Внимавай!”. Викам: “Какво да внимавам, аз напуснах”. А те ми отговорят: “Ще изпуснеш още един доход”. Ето как на практика се мачка един човек, който отказва да се превърне в бухалка. Ето така “в интерес на хората” работи държавата, прокуратурата, институциите ни. ДПС е държавата. А Иван Гешев и Боби Михайлов са двете лица на една и съща монета.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6292 |14.12.2022 Иво Инджов пред Фрог: Дали ”хартиената коалиция” ще се запази, ако третият мандат отиде при Янев?  . 7| 10416 |13.12.2022 Владо Береану пред Фрог: Борисов много добре знае и е страшно облекчен, че кабинетът “Габровски” няма да мине . 4| 4592 |12.12.2022 Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: ГЕРБ-СДС искат да се харесат на ДБ, но вероятно няма да има правителство . 1| 6429 |10.12.2022 Д-р Христо Стоянов пред Фрог: Болница “Лозенец” е перла в короната на здравеопазването ни. Всеки може да се лекува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads