Реклама / Ads
13| 7389 |13.12.2022 НОВИНИ

Катарският скандал: Няколко гнили ябълки в Брюксел или цял изгнил барел?

.
Ева Кайли Източник: Twitter
Докато белгийската полиция започна втора вълна от обиски в Европейския парламент, зашеметеният от случващото се брюкселски елит започна да се бори с неудобния въпрос в основата на разследването около катарския скандал - колко надълбоко е гнило. 
 

Досега полицейските разследвания, започнати от белгийския прокурор Мишел Клейз, са вкарали четирима души в затвора, включително вицепрезидента на европарламента Ева Кайли, по обвинения в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация, пишат от “Politico”.


След като първоначалният шок от тези арести премина, няколко служители на парламента посочват пред брюкселското издание, че очакват обвиненията да бъдат ограничени до "няколко лица", които са се заблудили, като се твърди, че са приели стотици хиляди евро в брой в полза на катарските интереси. 


Теорията обаче започна да издиша вчера, след като белгийската полиция извърши нова серия от обиски в офисите на парламента точно когато депутатите се събираха в Страсбург а първата си среща след новината за арестите.


С 19 претърсени резиденции и офиси, шестима арестувани и суми от най-малко около 1 милион евро, служители на ЕС вече вярват в друго - че още имена ще бъдат въвлечени в разгръщащия се скандал. Освен това според тях Катарският скандал е по-скоро симптом на по-дълбока и по-широко разпространена корупция не само в Европейския парламент, но във всички институции на ЕС. 


В парламента слабият надзор върху финансовите дейности на членовете е перфектната рецепта за корупция, смятат критици. Към проблема се добавя и фактът, че Парламентът не защитава вътрешните лица, подаващи сигнали за нередности. И това при все, че гласува в подкрепа на такива защити за гражданите на ЕС.


Все още обаче има хора на обратното мнение - че скандалът няма да въвлече повече лица и това не е сигнал за по-дълбок проблем в ЕС. Запитан за мащаба на случилото се, високопоставен служител на парламента, пожелал анонимност, посочва: 


"Колкото и сериозно да е това, това е въпрос на отделни лица, на няколко души, които са взели много лоши решения. Разследването и арестите показват, че нашите системи и процедури работят". 


Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е подложена на критики заради нейните сделки за ваксиниране срещу COVID-19 с Pfizer, отказа да отговори на въпроси относно отношенията на нейния вицепрезидент Маргаритис Схинас с Катар. Изглежда обаче тя е по-склонна да подкрепи създаването на независим етичен орган, който може да разследва неправомерни действия във всички органи на ЕС. 


Катарският скандал показва едно - онова, което изглежда като ярък и впечатляващ пример за корупция не изглежда точно така в очите на хиляди добре облечени и добре платени бюрократи. Много от тях се ползват със законов имунитет.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3589 |12.12.2022 Катарският скандал: Какво става в европарламента? . 1| 2939 |06.12.2022 Скандал: Волоколамския митрополит Антони със служба за победата на Русия над Украйна в Руската църква у нас . 0| 2980 |17.11.2022 Няколко версии около мистериозното изчезване на момичето в Болярино . 0| 3084 |15.11.2022 Мръсен въздух в няколко града в страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads