Реклама / Ads
1| 7949 |14.03.2017 НОВИНИ

Свидетел срещу Сумиста: Да си свидетел срещу мафията у нас е равно на самоубийство

.
Георги Петков-Космоса
Държавата се изгаври с нас. Не й пука за борбата с престъпността, както се тръби под път и над път. Тя позволи на осъденият с влязла в сила присъда като лидер на група за убийства Петър Стоянов-Сумиста да заведе дела срещу мен и други свидетели, които намерихме смелост да разкажем какво е вършил пред очите ни. Това разкри пред Фрог нюз Георги Петков-Космоса, един от важните свидетели по селото „Килърите”.
 

Ето какво разказа той пред екипа ни за трудностите, пред които е изправен сега:

 

- Г-н Петков, преди няколко години вие разказахте в съда как сте следили столичния бизнесмен Борислав Георгиев по заръка на Петър Стоянов-Сумиста. По-късно той беше убит. Разказахте и за други престъпления, организирани от Сумиста. Какво се случи след това с вас?
- Съгласих се да свидетелствам срещу една от най-бруталните престъпни групи, действали някога в България. Не ми беше лесно да го направя, защото знаех какво може да ми се случи. Служител от ГДБОП спечели доверието ми. Убеди ме, че с моите показания ще помогна виновните да си получат заслуженото. По принцип не се доверявам, но аргументите му бяха железни. Изправих се в съда и разказах за всичко, на което съм бил свидетел. Оттам насетне започна ходене по мъките. От тогава до сега бял ден не съм видял.

- Какво имаш предвид?
- Започнаха какви ли не писания в медиите по мой адрес. Пращаха ми емисари да ме уговарят да си оттегля показанията. Един път беше със заплахи, друг път с обещания за много пари. Получих предупреждения, че, ако не се съглася, ще ми спретнат дела. И това се случи. Повдигнаха ми обвинение за наркотици.  Познайте кой иска да е свидетел?! Пак Сумиста. И то за период,  за който той е в затвора. Сега е минал в нова форма на атака, като ми е завел няколко дела, всяко за по 50 000 лв. Те са за това, което съм казал срещу него в съдебната зала. Абсурдът е още по-голям, защото държавата ще плаща за това той да води тези дела. Сумиста е завел искове и срещу всички, които са имали досег с делото „Килърите”-други свидетели, прокурори, полицаи, съдебни заседатели и съдии. Всички под ножа. И няма сила в тази страна, която да спре този абсурд. Признат от ВКС за лидер на група за убийства, сега се саморазправя с всички нас. Да сте видели на някой да му дреме за това. Защото аз не съм. Подобно нещо не може да се случи в никоя друга европейска страна.

- Защо?
- Защото институциите правят всичко, за да запазят живота на свидетелите срещу мафията. Тук е обратното, хвърлят ни обратно в лапите й. Веднъж вече направих своя избор да изляза от тази среда и няма да има връщане назад. У нас съдът дава ход на делата, заведени от Сумиста срещу тези, които сме го уличили в престъпления и сме допринесли за това той да е за дълго в затвора. В нормалните страни това не би се случило за нищо на света, убеден съм.

- Дали пък не искат да ви принудят да се откажете от показанията си, преди делото в часта за убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов да е приключило окончателно?
- Може и това да се цели. Но аз съм намери сили да кажа истината. Няма връщане назад. Няма да се отрека от думите си, каквото и да ми коства това. Делото се точи от 2011 година, станаха 5 години. Разбрах, че причината много дела срещу организираната престъпност да не стигнат до очакван край, е заради протакането им. Умишлено или не-това е факт. Не си мислете изобщо, че през това време подсъдимите „спят”, напротив. Активират се по всички направления. То не са уговорки, обещания за пари, натиск, изнудване, заплахи. Купуват си медии, които да ги защитават пред обществото и да лансират техните версиии. В същото време свидетелите и разследващите безобразно се обругават. Изкарват ги какви ле не-от престъпници до морално пропаднали типове. Като видят, че не се получава, започват с атаки към близките. Прилагат се всички възможни усилия да се пречупи един човек, да се смачка психиката ми и той да рухне, да се откаже от всичко. И да „забрави” какво е искал да каже в съда. Повярвайте ми, днес не е много трудно да се постигне това. Всичко това ми беше приложено.


- Държавата не ви ли защити по някакъв начин?
- Не. Не направи абсолютно нищо. Тя не се интересува от нас. Употреби ни и ни захвърли. Разбрах, че дори един от свидетелите е бил неочаквано изкаран от програмата за защита на свидетелите. А групата на Сумиста не си поплюва- пали, пребива и убива без да й мигне окото. И го казвам не аз, а магистратите от ВКС.

- Вие давате показания и за това как сте следили бизнесмена Борислав Георгиев по заръка на Сумиста, който по-късно беше убит. Петър Стоянов, обаче не беше осъден за това престъпление.
- Моите показания, обаче са приети с доверие от всички съдии. Те не противоречат на другите събрани по делото доказателства. Не мога да нося вина за това, че те не са били достатъчни, за да може Сумиста и по това обвинение да бъде осъден. На базата на казаното от мен и другите свидетели, както и заради събраните от полицията факти, той отиде в затвора за 19 години. Сега предстои ВКС да се произнесе и по доживотната присъда за двете убийства.

- Какво е да си свидетел срещу мафията в България?
- Това е път без изход. Равносилно е да се самоубиеш. Обречен си.

 

 

Присъдите на Петър Стоянов-Сумиста до този момент:


Окончателни:


-15 години затвор като шеф на ОПГ
-5 г. затвор за побоя на Николай Паунов
-10 години затвор за палеж на магазин в София
10 години затвор за взрив на имущество в магазин
3 години затвор за побой на Петър Лупов
10 години затвор за палеж на магазин за дрехи в София

 

Очаква се решение на ВКС по:

 

- доживотна присъда без право на замяна на втора съдебна инстанция за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев и адвокат Петър Лупов от Велико Търново. Очаква се решение на ВКС.

 

Интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5158 |27.01.2017 Герджиков: Свидетели сме на безобразия в изборния процес, грозно и недостойно . 0| 4668 |27.01.2017 Разпитват свидетели по делото срещу акушерката Емилия Ковачева . 1| 4225 |23.01.2017 Осъдиха полицаи за лъжесвидетелстване . 2| 4852 |18.01.2017 Президентът Радев свидетел в съда срещу Ненчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads