Реклама / Ads
21| 16007 |15.03.2019 ГЛАСЪТ

Свинемедиите презрително грухтят за Доклада на Държавния департамент на САЩ

.
Свинемедиите са доволни от себе си...
Свинските медии – всички нормални хора така ги наричат отдавна, - за пореден път доказаха, че заслужават точно това име. Новините при тях преминават през центрофугата на свинската пропаганда и пред читатели и зрители биват представени в осакатен вид.
 

Последният пример. Излезе годишният Доклад на Държавния департамент на САЩ. Нас, разбира се, ни интересува най-много частта за България. Тя изобилства от критики, тази година дори по-остри отпреди.

 

Някои от свинередакциите обаче си направиха оглушки за тази новина.

За да е информационното затъмнение още по-пълно, в нито един сутрешен блок на телевизиите не стана дума по темата.

 

Все пак някои от т.н. медии отбелязват пренебрежително, че има такъв доклад.  „Труд“: US Държавният департамент ни хока за затворите

„24 часа“: Докладът на Държавния департамент на САЩ: Малтретирате затворници, мигранти. Краварите, видите ли, понаписали нещичко за нас. Много важно. Това е като да си си играл с дясната ръка, а след това да се хвалиш, че си правил секс с холивудска звезда. Това е нивото.

 

Всъщност точно на тези медии е заслугата да няма у нас свободно слово, а журналист и медия да се превърнат в синоним за нещо лошо. Пеевските антимедии са причина в новия Доклад на Държавния департамент да пише: „Налице е засилващ се политически и икономически натиск върху четвъртата власт, както и наличие на корумпирани редактори и издатели, които изпълняват политически поръчки за омаскаряване и за разводняване.





Индексът на Световната преса за свободата на печата от 2018 г. съобщава за широко разпространена „корупция и тайни споразумения между медиите, политиците и олигарсите“. Вътрешните и международни организации критикуват както печатни, така и електронни медии за редакционни пристрастия, липса на прозрачност във финансирането и собствеността им, и податливост към политическо влияние и икономически стимули. Индексът за устойчивост на медиите на Международния съвет за изследвания и борси (IREX) 2018 посочва „непрекъснато нарастващия политически натиск върху медиите“, както и ежедневния „тормоз и натиск срещу журналисти и собственици на медии“. Продължават доклади за сплашване и насилие срещу журналисти."

 

Журналистите продължават да съобщават за редакционни забрани, натиск за покриване на конкретни лица и теми, както и за налагането на политически гледни точки от корпоративните лидери. Според Асоциацията на европейските журналисти самоцензурата е широко разпространена, особено в по-малките регионални медии."

Пеевски обаче е разпоредил и медийните му мишоци подвиват опашка. Защото написаното в доклада ги посочва директно. Дни наред се хвалиш, че си избрал достойни българи, но в същото време покриваш на 100% „критериите“ за антимедия и манипулативно отразяване на действителността.

 

В доклада пише още: „Конституцията и законът предвиждат независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност продължават да бъдат всеобхватни проблеми. Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и не прилагат еднакво за всички закона. В доклада си от ноември за сътрудничество и проверка на механизма Европейската комисия отбеляза, че „целенасочените атаки срещу съдии в някои медии“ са засегнали независимостта на съдебната система и насърчили Висшия съдебен съвет, който отговаря за администрацията на съдебната власт, да поеме активна роля в този процес."

 

Докладът дебело подчертава и абсурда с ареста на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

 

Пише още, че законът има ниски стандарти за справедлив съдебен процес, създавайки възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокатите и ответниците. "Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция на служителите, правителството не е приложило ефективно закона и служители във всички клонове на публичния сектор са били ангажирани с корупционни практики, без това да е довело до санкции и прилагане на закона. Корупционните практики включват подкуп, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби, нарушения при обществените поръчки и влияние върху търговията." Всичко това се е сторило маловажно за въпросните медии.






Защо толкова упорито и последователно пеевските медии се опитват да прикрият истината за критики като тези в доклада на Държавния департамент? Отговорът е очевиден: защото се отнасят за тях и за техните владелци – Пеевски и още неколцина олигарси, забъркани в тъмни отношения с политици, прокуратура, НАП, ДАНС, КПКОНПИ, МВР и пр. И най-вече, защото са част от тумора, който разяжда страната и живеещите в нея. Знаят го и се гордеят се с това.

 

***

 

Докладът на Държавния департамент на САЩ отразява състоянието на демокрацията, спазването на човешките прави, корупцията, работата на съдебните системи и пр. в над 200 страни. Документът се изготвя от 1971 година. Базира се на информация, получена от посолствата и консулствата на САЩ по света, от представители на чуждестранни правителства, неправителствени и международни организации, адвокати и правни експерти, журналисти, представители на академичните среди, синдикални организации и други източници.

 

Ноам Чомски беше казал: Това, което искат да научат хората, няма да го намерите във вестниците.

 

Пеевски очевидно се ръководи от друга мисъл, изречена от Гьобелс: Дайте ми средствата за масова информация и ще превърна всеки народ в стадо свине. Това ли сме готови да приемем?

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Политици и управляващи да проумеят най-сетне, че по-лоша услуга от тази, която им правят свинемедиите като лъжат, манипулират и селектират новините няма. Днес ги превъзнасят в розови облаци и като ги рекламират като чудодейно хапче за запек или диария, а утре ще им забият нож в гърба. Това правят от години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 18720 |14.03.2019 Черноморска криза като Карибската от 1962 г. или защо бе Медведев в София . 7| 11347 |13.03.2019 Да не повярвахте на шефа на „Топлофикация“? Ееех бедни ми, бедни народе! . 14| 19418 |08.03.2019 Властта започва отстрел на ”неправилни” медии по закона „Пеевски“ . 26| 34410 |07.03.2019 Пеевски и Доган дават 8 милиона от джоба си за данъците на мюфтийството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads