Реклама / Ads
4| 3121 |11.02.2021 НОВИНИ

Свиреп тоталитаризъм: РСМ е една Северна Корея на Балканите

.
Република Северна Македония е една Северна Корея на Балканите заради своите „свирепа цензура“ и „свиреп тоталитаризъм“. Това заяви по bTV проф. Кирил Топалов от българо-македонската комисия по въпросите на общата история.
 

Българските претенции са не към днешното битие на официалния език на Република Северна Македония, а към това да се артикулира научната истина, добави проф. Анна Кочева от Института по българския език на БАН. До нея обаче се стига трудно.

 

„Република Северна Македония се намира в много по-тежка цензурна ситуация, отколкото ние бяхме по Живково време. Никой няма достъп до архивите – достъп имат само определени „наши си хора“ и всичко друго, което се поднася на обществото и даже на учените, е фалшифицирано“, подчерта проф. Топалов.

 

Според учените В Република Северна Македония преобладава езикът на омразата към всичко българско и родно.

 

„Има огромна разлика в начина на говорене – в Северна Македония езикът на омразата преобладава по отношение на всичко българско и родно, докато цели планини от факти стоят в подкрепа на нашата теза“, подчерта проф. Кочева.

 

„Езиковият спор“ с Република Северна Македония е условно понятие, защото той се води много повече там, отколкото тук и там са много повече хората, които артикулират това, което според тях е истина, а всъщност са научна фантастика и лъжи по отношение на българското културно-историческо наследство”, подчертаха учените.

 

Актуален скандален пример за политиките на Скопие в областта на културата и историята е присвояването на „На прощаване“ на Ботев, превърнало се в „македонска народна песен“ след „регионално стилизиране“ от същия калибър като това, през което е минал и българският книжовен език на тази територия.

 

„Не могат да разберат, че работят против своите тези – щом може стихотворение от най-великия български поет да стане в тяхната културна практика народна песен, значи има някакви много дълбоки връзки“, отбеляза проф. Топалов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3003 |09.02.2021 След забавянето: У нас пристига поредната пратка ваксини на Pfizer/BioNTech . 8| 3471 |07.02.2021 Анализатор: Радев успя да уплътни една основна функция - да бъде коректив . 5| 3151 |04.02.2021 Пак непрогледна мъгла на АМ ”Струма” . 5| 3126 |04.02.2021 Великобритания премина през поредната вълна от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads