Реклама / Ads
0| 2825 |18.08.2022 НОВИНИ

Своге ликува, пуснаха водата

.
Пуснаха водата в Своге. Това потвърди пред НТВ шефът на ВиК-София-област Иван Иванов. Той обясни, че река Искрецка се е върнала в пълния си обем. По думите му вълната е приливна и вероятно водата е била задържана от земна маса.

По последни данни от ВиК София - област дебита е 90 литра в секунда. От нужни малко над 130 литра в секунда.  В отговор на въпроси на телевизията от НЕК излязоха със становище. В него се казва, че заради рязкото намаляване на водата в р. Искрецка от Националната електрическа компания са извършили оглед.

 

При него констатират, че има намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от “продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината”. 

 

От НЕК отбелязват още, че "съоръженията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на с. Искрец предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив". 


 

Ето и цялата позиция на НЕК:

Позиция на Национална електрическа компания ЕАД във връзка с настъпилото засушаване по р. Искрецка

Основното предназначение на съоръженията от каскада „Петрохан“ е да осигури вода за питейно водоснабдяване за общините Монтана, Враца, Берковица и Вършец. Преди да достигне до тези консуматори, водата се преработва енергийно чрез три стъпала водноелектрически централи.

Централите от каскада „Петрохан“ (ВЕЦ Петрохан, ВЕЦ Бързия и ВЕЦ Клисура) са собственост на „Енерго-Про – България“ ЕАД. НЕК ЕАД не притежава водноелектрически централи в района. 

 

Част от каскадата са и няколко събирателни канала с водохващания и три изравнителя, които се поддържат от предприятие „Язовири и каскади“ на НЕК ЕАД. 

Управлението на водите от съоръженията се извършва съгласно издаденото разрешително и месечните графици на МОСВ в частта за язовир „Среченска бара“. През последните седмици не са извършвани промени в режима на работа на управляваните от предприятие „Язовири и каскади“ съоръжения. 

Всички хидротехнически съоръжения са изградени в поречието на р. Бързия и попадат във водосбора на р. Огоста. Единствено събирателен канал „Искрецки“ попада във водосбора на р. Искър, чийто ляв приток е р. Искрецка.

 

Предвид рязкото намаляване на оттока на р. Искрецка, в района на с. Искрец, на 17.08.2022 г. предприехме извършване на оглед на стопанисваните от предприятие „Язовири и каскади“ хидротехнически съоръжения от събирателен канал „Искрецки“. При огледа се констатира намален повърхностен отток в района на канала, който е резултат от продължаващото в цялата страна маловодие, характерно за този период от годината. 

 

Сумарното водно количество от деривацията, което е измерено при огледа е в размер на около 40 л/сек., при застроено водно количество за канала 677 л/сек. След отправено искане от ГДПБЗН за оказване на съдействие, още на 17.08.2022 г. всички водохващания от събирателен канал „Искрецки“ са изключени, т.е. в канала не постъпва никаква вода от деривацията. Тези 40 л/сек. от събирателен канал „Искрецки“ няма да окажат очаквания ефект върху водността на р. Искрецка, предвид карстовия характер на планинския масив, множеството пукнатини и пещери в района, където водата попива. Това количество вода е нищожно предвид геоложките особености на района и географското отстояние от р. Искрецка.  

 

Важно е да се посочи, че съоръженията на НЕК ЕАД се намират на 11 км от водоснабдителната система на с. Искрец и не съществува техническа възможност да бъде подпомогната водоснабдителната система на с. Искрец предвид тяхната отдалеченост и карстовия планински масив. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2455 |18.08.2022 Увеличава се дебитът на водоизточника, захранващ Своге . 0| 2335 |17.08.2022 12 000 души в община Своге са без вода, 60 тона риба е умряла заради пресъхването на река Искрецка . 0| 2340 |17.08.2022 Започва изграждането на сондаж заради безводието в Своге . 0| 2330 |17.08.2022 Държавата да реши водната криза в Своге, иска зам.-кмета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads