Реклама / Ads
2| 4242 |28.02.2020 НОВИНИ

СЗО съветва как да се справим със стреса от информационния поток за коронавируса

.
Източник: БГНЕС
Световната здравна организация актуализира информацията за новия вирус и разпространи съвети как да се справим със стреса заради него. Да разговаряме с хора, на които вярваме – това е един от съветите на Световната здравна организация как да се справим със стреса.
 

И още – да се информираме само от достоверен източник, а информацията, която събираме, да ни помогне прецизно да оценим риска за нас, за да вземем адекватни мерки. СЗО опровергава и митовете, че пушенето, алкохолът или наркотиците помагат срещу стреса.

 

Психолозите казват, че не трябва предварително да преживяваме събития, които не знаем дали и как ще се случат.  Как да се намали стресът при децата? От СЗО съветват родителите да изслушват притесненията им, да им дават любов и време, и да опишат ситуацията с думи, разбираеми за възрастта им.

 

Междувременно СЗО повиши степента на глобалния риск от коронавируса от "висока" на "много висока".  Рискът от глобално разпространение на новия коронавирус е станал "много висок", заяви генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, посочвайки инфекциите, изнесени от Италия и Иран в няколко страни.

 

Какво е важно да се знае:

 

В момента световните специалисти разработват над 20 ваксини срещу новия коронавирус, а няколко терапевтични средства преминават клинични изпитания, съобщи още Тедрос, цитиран от ТАСС. По думите му първите резултати се очакват след няколко седмици.

 

Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат. Инкубационният период, т.е. времето от контакта с болен до проявата на първите симптоми, е от 2 до 14 дни.

 

От СЗО изрично уточняват, че вирусът се предава от заразените лица, когато проявяват симптоми. Все още не е ясно дали носителите на инфекцията, които са с леки оплаквания или без такива, могат да я предават.

 

Възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания са изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми. Няма специфично лечение. Подходът е да се лекуват клиничните симптоми – например  треска и затруднено дишане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6729 |02.12.2019 Доц. Стойчо Стойчев: Владислав Горанов съветва Борисов за кадровата му политика за министрите . 4| 4122 |06.11.2019 Д-р Кокалов, КНСБ: Младите лекари напускат България заради стреса . 0| 3497 |21.10.2019 От Външно съветват да не се пътува до Каталуния . 2| 4123 |17.10.2019 Нараства напрежението в Каталуния, МВнР съветва да не пътуваме до там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads