Реклама / Ads
27| 22287 |06.06.2021 НОВИНИ

Tagesspiegel: Българската мафия в беда

.
Скандали и афери. От това е белязано десетилетието от почти непрекъснатото управление на Бойко Борисов в България. Ендемична корупция властва в тази държава-членка на Европейския съюз, но нито отговорните за това в София, нито пък в Брюксел са направили нещо, което да си струва споменаването.
 

Така започва една критична статия в германското издание Tagesspiegel, която обобщава случващото се в страната ни през последните не просто седмици, но и година.

 

Ето и останалата част от материала:

 

В сряда Министерството на финансите в Съединените американски щати наложи икономически щати на няколко популярни в България лица и засрами ЕС заради бездействието. Сред засегнатите са олигархът Делян Пеевски и някои други политици. На практика всеки, който има бизнес контакт с тях би трябвало да очаква доста сериозни трудности от страна на американските данъчни власти. 

 

Това може да засегне Борисов. 

 

Пеевски не само години наред покровителства правителството, но и го насърчава. Самият Борисов е пред голямо предизвикателство след "детронирането си" в средата на месец май. И ден не минава без новите министри в служебния кабинет да не говорят за злоупотреба с власт и корупция от страна не само на Борисов, но и на цялата му партия - ГЕРБ.

 

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини ДАНС в подслушване на десетки опозиционни политици непосредствено преди изборите в началото на месец април. В момента службата унищожава документите от тези подслушвания, обяви силовият служебен министър.

 

Кирил Петков, който пое контрола върху Министерството на икономиката, пък уволни двама души от Надзорния съвет на Българската банка за развитие, която отговаря за подпомагането на малки и средни предприятия. През последните няколко години обаче е дала почти целия си бюджет за финансиране на големи бизнеси, близки до Борисов. 

Бившият депутат от ДПС и медиен олигарх Делян Пеевски е един от най-големите бенефициенти от всичко това. Според икономическия министър около 250 милиона евро би трябвало да са потекли към фирми, свързани с него. Самият Пеевски не само е близък до Борисов. По време на правителството на социалистите олигархът е издигнат за шеф на ДАНС. През 2013 г. това води до най-масовите протести от падането на комунизма. 

 

Васил Божков, известен с прякора “Черепа”, е вторият именит българин, ударен от санкциите на САЩ. Бившият хазартен бос разполага със огромно състояние, а според Министерството на финансите отвъд океана, Божков си е “купувал държавни служители и един настоящ политически лидер". Кой може да стои под това определение е обект на ожесточени спекулации. Божков твърди, че това е именно Борисов.

 

През януари 2020 г. парламентарното мнозинство в 44-тото Народно събрание прави промени в Закона за хазарта. Малко след това прокуратурата повдига обвинения за данъчни престъпления, масови изнасилвания и убийства. С частен самолет Божков бяга в Дубай, откъдето започва пропагандната си война срещу “Борисовата хунта”. 

 

На предстоящите избори Божков и новооснованата му партия “Българско лято” се целят в място в Народното събрание. Скритият му мотив - депутатския имунитет.

 

Декларацията на САЩ е съвсем ясна - искат да използват санкциите, за да подкрепят върховенството на закона и укрепването на демократичните институции в България. Сега на ход е Европейският парламент, който трябва да изпрати мисия в София, която да установи фактите.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5213 |03.06.2021 Euractiv: САЩ разчистват българската мафия . 2| 5592 |02.06.2021 БСП: Акцията на прокуратурата в МВР изглежда като посегателство върху българската държавност и институции . 6| 8402 |02.06.2021 Диана Дамянова: Гражданска война е последното пристанище на гербовидната мафия . 11| 7074 |02.06.2021 Илиян Василев: Очаквано мафията започна контранастъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads