Реклама / Ads
0| 3103 |16.11.2021 НОВИНИ

Тайван - горещата тема от първата среща между Байдън и Си Цзинпин

.
Източник: БГНЕС
Нарушаването на човешките права и горещата ситуация в Тайван се превърнаха в гореща тема по време на първата среща между американския президент Джо Байдън и държавния глава на Китай Си Цзинпин. Пекин е категоричен, че ще отговори на провокациите от страна на Тайпе и предупреди Вашингтон “да не си играе с огъня”. От продължилите 3 часа разговори не дадоха резултат, но до известна степен разтопиха ледовете между двете най-големи икономики в света.
 

Какво се случва между Китай и Тайван? 

 

Тайван е островна държава, която обаче е частично призната. Исторически управлява цял Китай, но след Китайската гражданска война правителството губи континенталната част от комунистите и се мести на острова, където основава един “по-демократичен” Китай през 1949 г. С правителството се преместват и 2 милиона души.

 

Тайван е 22-рата най-голяма икономика в света и високотехнологичната й промишленост играе ключова роля в глобалната икономика.

 

През 80-те години на миналия век отношенията между Китай и Тайван започват да се затоплят. Пекин въвежда формулата “една държава - две системи”, която позволява на Тайпе да има известна автономност, която се признава от китайските власти. Такъв е случаят и с Хонконг. 

 

Това предложение обаче не се харесва на Тайван и не се приема. Въпреки това островната частично призната страна облекчава визовия режим спрямо Китай. През 1991 г. е обявен и край на войната. Разговори по онова време има между неофициални представители на двете страни, въпреки настояванията на Пекин, че правителството в Тайван е нелегитимно и правителствени срещи не могат да се провеждат.

През 2000 г. Тайпе избира нов президент - Чън Шуи-Байън, което притесни Пекин. Причината - Шуи-Байън подкрепя обявяването на независимост от страна на Тайван. 

През 2004 г. Чън Шуи-Байън е преизбран. Тогава Китай приема т.нар. закон против отцепването, с което заявява открито правото на Китай да използва "немирни средства" срещу Тайван, ако направи подобен опит.

 

През 2016 г. Тайван избира и настоящия си президент - Цай Инуън, която е лидер на Демократичната прогресивна партия, бореща се за независимостта на Тайван от Китай. По онова време начело на Съединените американски щати застава Доналд Тръмп, с когото Цай провежда телефонен разговор - пробив в политиката на САЩ от 1979 г., когато официалните отношения между Вашингтон и Тайпе са замразени. 

 

Неофициално САЩ помага на Тайван с оръжия за защита и категорично посочва, че всяка една атака от страна на Китай би предизвикала “сериозни притеснения”. През 2018 г. Китай започва да засилва натискът върху международните компании да включат Тайван като част от Китай в своите официални интернет страници. Заплахата в противен случай е преустановяването на бизнес отношенията.  

 

2020 г. се явява повратна. Цай печели втори мандат, а по онова време вече се случват събитията в Хонконг - в продължение на месеци там има демонстрации срещу опитите да се наруши независимостта на автономията. Тайван очаквано следи ситуацията отблизо. По-късно същата година Законът за националната сигурност в Китай, който засяга Хонконг бе възприет широко като още един знак, че Пекин засилва натиска си в региона. САЩ пък увеличават подкрепата си за Тайпе. Миналият септември Вашингтон прати и дипломатически сигнал като изпрати най-високопоставен служител от Държавния департамент на посещение в острова - ход, който бе подложен на остри критики от страна на Пекин. 

 

Китай предупреди САЩ “да не изпраща погрешни сигнали за независимостта на Тайван, за да не навреди на отношенията между Вашингтон и Пекин”. По време на посещението Китай проведе военен тест по вода. 

 

В началото на месец октомври Китай предприе поредна провокация като изпрати рекорден брой китайски военни самолети във въздушното пространство на Тайпе.

Отношенията между Китай и Пекин са в най-лошото си състояние от 40 години насам. 

 

Какво си казаха Джо Байдън и Си Цзинпин? 

 

Държавникът на САЩ изрази своето безпокойство от повишаващото се напрежение между Тайван и Китай. Според Вашингтон Пекин нарушава човешки права и отправи предупреждение да не се правят едностранни опити за промяна на статута на Тайпе.

Китайският президент от своя страна предупредил американския си колега "да не си играе с огъня", като работи за независимостта на Тайван. В противен случай Пекин ще бъде принуден да предприеме “решителни мерки”, ако “сепаратистите в Тайван” преминат “червена линия”. 

 

В същото време американският и китайският президент обещаха да работят заедно по въпросите на енергетиката и климата и подчертаха отговорността си пред света да бъде избегнат конфликт.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2877 |14.11.2021 Цветан Цветанов: Всички политици трябва да работят за доверието в избирателната система . 0| 3328 |14.11.2021 Първан Симеонов: Броженията на тема машини бяха прекалена предизборна кампания . 5| 2985 |14.11.2021 Математик: Компютърът не греши. Няма да има проблеми с машините . 3| 3379 |11.11.2021 Аламанов: Темата с машините е поредна димка на политическа сила, за да отклони общественото внимание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads