Реклама / Ads
4| 4478 |30.10.2023 НОВИНИ

Тълпа в Русия щурмува летището в Махачкала. Какво знаем на 24-ден от войната между Израел и Хамас?

.
Кадри от Махачкала
Международният наказателен съд разследва предполагаеми военни престъпления в Израел, Газа и Западния бряг; тълпа щурмува летище в руския регион Дагестан в търсене на еврейски пътници.
 

Прокурорът от Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че МНС провежда "активни разследвания" на предполагаеми военни престъпления в Израел, Газа и Западния бряг. Прокурорът добави: "Не бива да има никакви пречки за доставките на хуманитарна помощ за цивилното население".


Йордания е поискала от САЩ да разположат системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да подсилят защитата на границата ѝ на фона на нарасналото напрежение в региона, заяви в неделя говорител на йорданската армия. "Помолихме американската страна да помогне за укрепването на нашата отбранителна система с ракетни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", заяви пред държавната телевизия бригаден генерал Мустафа Хияри, говорител на йорданската армия.


Международният комитет на Червения кръст съобщи, че още три камиона с помощи са преминали в Газа в неделя. Камионите са допълнение към шестте камиона и екипа за военна хирургия, които бяха изпратени в Газа в петък, съобщиха от МКЧК.


В понеделник ще се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, поискано от Обединените арабски емирства, тъй като арабският представител на съвета иска обвързваща резолюция, с която да се изиска от Израел да приеме хуманитарна пауза на сраженията в Газа.


Палестинската автономия няма да се върне към управлението на Газа след конфликта между Израел и Хамас без всеобхватно споразумение, което включва Западния бряг в палестинска държава, заяви министър-председателят на автономията. Израелски цивилни и военни служители заявиха, че планът им за края на войната в Газа е територията да бъде управлявана от някаква форма на преходен орган, може би с участието на арабски държави.


Израел привика руския посланик, за да изрази протест срещу това, че миналата седмица Москва прие делегация на Хамас след атаките срещу Израел на 7 октомври. Поканата на Хамас "изпраща послание, легитимиращо тероризма срещу израелците", се казва в изявление на израелското външно министерство, което цитира висшия си служител да казва на посланик Анатолий Викторов.


Тълпа в руския предимно мюсюлмански регион Дагестан щурмува летището в Махачкала в търсене на еврейски пътници от Израел, след като се появиха съобщения, че в града пристига полет от Тел Авив. Пътниците са били принудени да се укрият в самолетите или да се скрият на летището от страх да не бъдат нападнати. Местните здравни власти съобщиха, че 20 души са били ранени, без да дават повече подробности. Властите заявиха, че летището ще остане затворено до "нормализиране" на ситуацията.


Джо Байдън е разговарял по телефона с Бенямин Нетаняху в неделя сутринта, съобщиха от Белия дом. "Президентът повтори, че Израел има пълното право и отговорност да защитава своите граждани от тероризма и подчерта необходимостта да го прави по начин, съответстващ на международното хуманитарно право, което дава приоритет на защитата на цивилното население", се казва в изявление на Белия дом.


Байдън разговаря и с египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси, съобщи Белият дом. "Президентът Байдън и президентът Сиси потвърдиха ангажимента си да работят заедно, за да създадат условия за траен и устойчив мир в Близкия изток, който да включва създаването на палестинска държава", се казва в съобщението.


Хиляди жители на Газа нахлуха в складовете на ООН в неделя, като заграбиха брашно и други основни продукти в знак, че са достигнали "точката на пречупване", заявиха от Палестинската агенция за бежанците към ООН (UNRWA). "Това е тревожен знак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и строга обсада на Газа", се казва в изявление на БАПОР.


Организацията "Лекари без граници" изпрати 26 тона медицински материали със самолет на Световната здравна организация в Египет. "Медицинските консумативи могат да покрият нуждите от 800 хирургически интервенции и са предназначени за здравните заведения в Газа в сътрудничество с местните здравни власти".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4029 |30.10.2023 Тихомир Безлов вижда политически мотив в отмяната на машинния вот от ЦИК . 1| 3875 |30.10.2023 Димитър Николов от ГЕРБ е новият стар кмет на Бургас . 1| 4836 |30.10.2023 При 100% обработени протоколи: Ямбол има своя нов кмет . 0| 3824 |30.10.2023 В деня след изборите: Слънце и топло за сезона време

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads