Реклама / Ads
4| 4283 |17.02.2015 НОВИНИ

Танева сезира прокуратурата за продажба на земя за „Южен поток”

.
Десислава Танева
Земеделският министър Десислава Танева обеща да сезира прокуратурата за продажбата на държавни земи във Варненско, продадени на изключително ниска цена миналата година.
 

Народните представители Мартин Димитров и Петър Славов й зададоха въпрос относно продажба на земи от МЗХ на проекта "Южен Поток", а депутатът Димитър Байрактаров се заинтересува от продажбата на 358 декара от Горския фонд на проектната компания "Южен поток" на цена, много по-ниска от пазарните, съобщи Нюз.бг.

 

Комисия към Агенцията по горите извършила промяна на предназначение на поземлени имоти в горски територии. С решение от 11 юли на Комисията е променено предназначението на 17 броя поземлени имота (358 декара) държавна собственост на територията на град Варна. Промяната на предназначението е извършена възмездно, като заявилите са платили в законовия срок цена, възлизаща на 7 млн. лв. по банковата сметка на МЗХ.

 

За извършване на залесяване "Южен поток" е внесъл в законовия срок 380 000 лв. На 21 юли 2014 г. е сключен договор за покупко-продажба на земите между ЮП и МЗХ.

 

В края на мандата на кабинета "Орешарски" е изготвена пазарна оценка на имотите. За придобиването на земите "Южен поток" е платил общо 13,2 млн. лв., като в тях влиза както сумата за промяна предназначението на земята, така и цената на самите имоти.

 

Излиза, че земята струва по-малко от смяната на нейното предназначение, констатира депутатът Мартин Димитров, след като внимателно изслуша отговора на земеделския министър. Той направи бърза сметка, изваждайки от общата сума на сделката 13,2 млн. лв сумата за промяна на предназначението на земите 7 млн. лв. Така, оказва се, самата земя е била продадена на цена от 6,2 млн. лв.

 

Димитров очерта 2 възможни действия, които министър Танева би трябвало да предприеме. Първо - да сезира Прокуратурата за случая. Второ - ако страната ни получи официална информация за прекратяване на проекта ЮП, Танева да поиска разваляне на сделката. "Няма как, ако едно реформаторско мнозинство е на власт сега, да не потърси преразглеждането на подобни сделки", подчерта той. Според народния представител Петър Славов цените на земите са били занижени спрямо пазарните.

 

Депутатът Димитър Байрактаров не остана доволен от отговора на Танева. По думите му от изказването й става ясно, че не е проблем българската държавна земя и гора да се разпродават на безценица. Неслучайно той се поинтересува за методиката, по която е оценяван този държавен имот. Байрактаров призова Танева незабавно да сезира прокуратурата. За разлика от колегите си, които също пожелаха това, той дори настоя  да бъде писмено уведомен за този акт на Танева. "Ако не го направите, ще го направим ние", закани се Байрактаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5691 |16.02.2015 Прокуратурата поиска 10 г. затвор за Александър Томов . 4| 5136 |11.02.2015 Бойко Рашков: 8-те нарушения по „Червеи” са в прокуратурата . 4| 6106 |05.02.2015 Прокуратурата закъса с обвиненията срещу Гриша Ганчев . 10| 5148 |01.02.2015 Смешно било прокуратурата да се оправдава с НС за Ц. Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads