Реклама / Ads
0| 2228 |21.10.2024 НОВИНИ

Търсене на дипломатическо решение: Израел е представил пред САЩ изисквания за мир в Ливан

.
Израел е нанесъл няколко удара по филиали на финансова групировка, свързана с Хизбула, предадоха ливанската новинарска агенция ННА и Франс прес. Израелски удари е имало и в района на международното летище в Бейрут "Рафик Харири".
 

До летището са били извършени две бомбардировки, казва източник от ливанските служби за сигурност. Летището е единственото, от което се изпълняват международни полети от и за Ливан.







По-рано израелската армия предупреди жителите на южното предградие на Бейрут в района на филиалите на финансовото дружество "Ал Кард ал Хасан" да се евакуират незабавно. Дружеството е обвинявано от Израел, че финансира Хизбула.

 

Според ННА предупрежденията за евакуация са били последвани от удари, насочени срещу клонове на финансовото дружество. Били са засегнати различни райони в южното предградие на ливанската столица. Там се е разразил и голям пожар.

 

Удари срещу филиали на финансовата организация са били нанесени и в долината Бекаа, в района на Хермел и на Рияк. Бивша сграда на финансовото дружество е била поразена с вражески дрон в град Баалбек.

 

"Ал Кадр ал Хасан" е обект на американски санкции от 2007 г. Финансовото дружество е смятано за терористична организация и от Саудитска Арабия. Според американското министерство на финансите "Ал Кадр ал Хасан" е било използвано от Хизбула, за да прикрива чрез него ливанското проиранско движение икономическите си дейности и да получи достъп до световната финансова система.

 

Същевременно Хизбула съобщи, че е свалила израелски дрон над Ливан, но не поясни на кое място е станало това, предаде Франс прес. Става дума свален дрон "Хермес 450".







Израел е е представил на САЩ миналата седмица списък с условията си за дипломатическо решение за край на военния конфликт в Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на информация от вчера на американския новинарски сайт "Аксиос".

 

Израел е изискал неговите Сили за отбрана (ЦАХАЛ) да получат разрешение за "активно присъствие", за да гарантират, че ливанската шиитска групировка Хизбула няма да се превъоръжи и да изгради наново военната си инфраструктура в близост до границата с Израел.

 

Друго условие е израелските военновъздушни сили да имат свободата да действат в ливанското въздушно пространство, продължава Ройтерс, като цитира "Аксиос".

 

Американски представител е заявил, че е малко вероятно Ливан и международната общност да приемат условията на Израел, посочва Ройтерс, като уточнява, че за момента Белият дом не е излязъл с официален коментар. Същото се отнася и за Държавния департамент на САЩ.

 

Специалният пратеник на Белия дом Амос Хохщайн - съветник на американския президент Джо Байдън, е на посещение в ливанската столица Бейрут днес в търсене на дипломатическо решение на конфликта, допълва Ройтерс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2421 |21.10.2024 Директорът на НАСА пристига в България . 8| 2575 |21.10.2024 Пореден случай на домашно насилие - мъж отвлече млада жена пред очите на 76-годишната ѝ баба. Не трябва ли нещо да се промени? . 1| 2230 |21.10.2024 Започват да пускат парното в София. Първи са училища и болници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads