Реклама / Ads
11| 4226 |12.12.2014 НОВИНИ

Таско Ерменков: НЕК не може да изпадне във фалит

.
Таско Ерменков
„НЕК не може да изпадне във фалит. Активите, които са в нея са достатъчно големи, за да стои срещу тях този дълг от 3,5 млрд.”. Това каза народният представител на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. По думите му НЕК се намира в тежка ликвидна зависимост, която се дължи на няколко фактора, сред които високата цена на електроенергия, която се възпроизвежда от американските централи. Според депутата, този проблем няма да се реши, ако не се постигне договореност с американските централи и нормализиране на отношенията с ВЕИ-тата.
 

По темата за повишаването на цената на тока, Ерменков заяви, че това е въпрос на политика: „Държавата има достатъчно инструменти, с които да влияе на отношенията с търговските субекти, и ако не ги използва- цената ще трябва да се повиши. Има несъобразни договори, които формират висока цена на входа на електроенергията и тя няма как да бъде компенсирана”, обясни социалистът.

 

Ерменков коментира, че не спира проучването на находищата на газ в България. Той припомни, че в миналото НС е бил един от активните депутати, които са направили необходимите промни в Закона за обществените поръчки, внесен от МС, за да може консорциумът „Тотал”, „Репсол” и OMV да започнат работа по находището в Хан Аспарух. „Може да има, но може и да няма газ. Въпросът е, до колко е икономически целесъобразно и колко ще струва добивът на такъв ресурс”, обясни Ерменков. Той подчерта, че друг важен фактор е местоположението на един ресурс и дали няма да се стигне до влошаване на хранителния баланс в държавата. Депутатът от ПГ а БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подчерта, че такъв риск има при добива не само на шистов газ, но и на петрол и на газ.

 

На въпрос дали страната ни умишлено е спирана от чужди държави, Русия, САЩ или други да  открие и разработа собствени находища, Ерменков отговори, че не трябва да се търси външна сила за решенията, взимани в страната. По думите му въпросът с шистовия газ е в това, че няма гаранция, че той може да бъде добиван по екологично безопасен начин, имайки предвид жизненоважните водни запаси в Добруджа, където се очаква че той е в наличност. „Рискът не е контролиран и е висок. Не сме против шистовия газ, а против технологията по която в момента се добива”, заключи Таско Ерменков. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8447 |11.12.2014 М. Андреев за Фрог: Руснаците работят против интересите ни, а не можем да се защитим . 20| 4085 |11.12.2014 Сидеров: "Южен поток" - за Гърция може, за България не може . 7| 4746 |11.12.2014 МВР: Сертов може и да е отишъл в Гърция . 22| 5187 |10.12.2014 Илиев против Москов: Не може да дискриминираме 1,5 млн. граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads