Реклама / Ads
14| 4171 |04.09.2023 НОВИНИ

Татарин от Крим е новия военен министър на Украйна

.
Рустем Умеров
Рустем Умеров ще стане новият министър на отбраната. Зеленски предложи своята кандидатура. Самият Умеров вече е подал оставката си от поста ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна. Върховната Рада ще го разгледа на следващото пленарно заседание. Умеров е украински бизнесмен от кримско-татарски произход.
 

Той беше един от основателите на обществената организация "Общност на кримските татари", както и съветник на лидера на кримскотатарския народ Мустафа Джемилев. През 2019–2022 г. Умеров беше депутат във Върховната рада от фракцията „Глас“, след което оглави Фонда за държавна собственост.

 

Умеров е участвал в разработването на сделка за зърно , а също така е участвал в размяната на затворници. През пролетта на 2022 г. той беше член на украинската делегация на няколко кръга от преговори с Русия в Беларус и Турция . Агенцията съобщи , че през март 2022 г. Умеров е бил отровен и е отпаднал за известно време от делегацията.


След оставката Резников бе спряган за украински посланик в Лондон. Това съобщиха няколко дни преди оставката украински източници, включително депутатът Ярослав Железняк . Самият бивш министър на отбраната каза, че "не знае" за такава възможност.


Смяната на ръководителя на Министерството на отбраната е най-голямата рокада в правителството на Украйна от началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в страната , отбелязва The New York Times . Оставката на Резников идва и на фона на корупционни скандали в агенцията и украинска контраофанзива, която, както отбеляза Meduza , навлезе в решителна фаза.


За първи път се появи информация за оставката на Резников, след като няколко високопоставени служители, включително заместник-министри на отбраната , бяха уволнени в Украйна в началото на 2023 г. заради корупционни скандали. През следващите няколко месеца стана известно за редица скандали със закупуването на храни и боеприпаси от Министерството на отбраната на Украйна.за военните на завишени цени и отново се заговори за оставката на Резников. Според източник на New York Times в кабинета на президента на Украйна, промените в ръководството на Министерството на отбраната са настъпили по три причини: украинските власти смятат, че е необходимо ново военно ръководство поради продължителната война, Резников е критикуван от гражданското общество и медиите на фона на корупционни скандали, освен това самият той изрази желание да се пенсионира.

 

Превод от украински: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4159 |03.09.2023 Москва затвори за кратко Кримския мост . 6| 4708 |01.09.2023 Британското разузнаване: Русия е засилила отбранителните мерки около Кримския мост . 4| 4487 |01.09.2023 Живко Коцев да стане новия главсек на МВР, предлага Денков . 0| 4458 |01.09.2023 НБА представи новият си №7: Александър Везенков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads