Реклама / Ads
67| 7045 |22.01.2012 НОВИНИ

Татяна Дончева: Църквата е била тотално под контрола на ДС

.
Татяна Дончева
През 1989 г. Държавна сигурност е контролирала тотално състава на Светия синод. 99% от духовенството е било под “шапката” на службите”, заяви бившата депутатка от БСП Татяна Дончев.
 
 

Според нея проблемът дори не е сътрудничество в определени моменти. Имало е духовници, поставили се в служба на атеистичния режим, но и такива (като Неофит, Натанаил, Йосиф и други), които са били искрени и са вярвали, че служат на църквата и отечеството. Пред БТВ тя каза,че отварянето на досиетата поставя на дневен ред въпросът защо старата ДС сега, 20 години след промените, има толкова силно влияние. “Едно е да защитаваш Зографския манастир и имотите в Америка, и съвсем друго да докладваш кой ходи на църква, кой продава кръстчета и приема православната вяра. Бившата ДС вместо да си урежда сказки и да твърди, че е работила изключително на ползу роду, е редно сега да направи равносметка и да каже как и защо са били вербуван хора от висшия клир. Защото хората трябва да знаят защо една държавна институция може да се превърне в сатрап и издевател над църквата”, коментира бившата соцдепутатка. 

Кирил Котов, бивш водещ офицер от ДС, човекът, вербувал трима-четирима от митрополитите за Държавна сигурност (ДС), разказа, че службите са ги търсили с цел укрепване на християнството у нас. “Основните аргументи бяха, че трябва да се подпомогне църквата да работи по-активно. По това време имаше опити на външни псевдорелигиозни центрове да проникнат у нас. Тези вербувани митрополити не са работили срещу църквата. Те имаха за задача да активизират религиозната дейност в своята епархия. Друга тяхна задача беше да намерят подходящи младежи и да ги отведат да станат монаси”, разказва офицерът от запаса. 

Бившият офицер от ДС твърди, че никой не е забранявал на миряните да посещават църква преди 1989 година и никой не е искал от свещеници да споделят изповед, дадена им от миряни.

Митрополит Неофит е бил сред вербуваните от Кирил Котов. “Той е човек с изключително богата култура, много интелигентен. Той обаче не беше достатъчно обучен да решава по-сложни казуси. Просто участваше в международни конференции и разказваше за това какво се е случило там”, казва Котов.  15 митрополити бяха вербувани, 11 от тях бяха сътрудници на ДС. От висшия клир няма други вербувани от службите. Патриарх Максим никога не е бил агент на ДС. Не е имало опити да се вербува, а и по заповед “отгоре” службите не са имали право да подхождат към патриарха.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9175 |18.01.2012 Т.Дончева: Прокуратурата да се заеме със случая "Мирослава" . 24| 6503 |15.01.2012 Христофор Събев: Ръководството на църквата е рожба на ДС . 47| 6181 |04.01.2012 Църквата се врътна на 180 градуса, благослови ин витрото . 112| 5773 |02.01.2012 Интелектуалци скочиха да бранят църквата от клевети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads