Реклама / Ads
7| 4441 |28.09.2023 НОВИНИ

Проф. Дилян Николчев: Архимандрит Васиан и  беларуските свещеници са били агенти за влияние чрез изповеданието

.
Източник: стопкадър
Архимандрит Васиан и  беларуските свещеници са били агенти за влияние чрез изповеданието, вярата и т.н. В Македония също текат такива процеси, но в църковното присъствие там преобладават по-малко русофилски настроения, има само двама, трима митрополити. Като цяло техните служби си гледат работата в това отношение и не случайно първо там бяха обявени като шпиони.
 

Това каза в предаването “Честно казано” с Люба Кулезич проф. Дилян Николчев - богослов и преподавател в Софийския университет. 


Той обясни, че вероизповеданието като поведение и като мисъл в Република България е абсолютно и ненакърнимо. 


“Има два случая обаче в от Закона за вероизповеданията, които изключват тази абсолютност и ненакърнимост. Това е, тогава, когато се нарушават националните интереси и когато религията, вероизповеданията се използват за политически цели”, поясни проф. Николчев. 


"Във всяка една агентурна служба има няколко категории, които не са официални, като например така наречените доброволни заявители, т.е. те доброволно дават информация, защото са приели тази идеология или по една или друга причина са в такава роля. Когато говорим за журналисти, има такива отдели в службите, които говорят именно затова, за дезинформация, за объркване на противника. Обикновено там вече се вербуват и журналисти".


"Преди няколко години разработвах една тема с помощта на разсекретените архиви на ДС, става въпрос за операциите в края на 60-те и 70-те години за подпалването на Вселенската патриаршия в Цариград и това, което много силно ми направи впечатление е, че има синхрон между отделните управления, отделните отдели на ДС за дезинформация, пропаганда, за влияния и т.н. , като на преден план излиза една секция, нарича се “седем”, която подготвя това остро мероприятие за подпалването сградата на Вселенската патриаршия . Междувременно протичат и успоредни мероприятия за подпалване на семинарията на остров Халки и т.н., допълни проф. Николчев".

 

Още можете да видите във видеото!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4862 |28.09.2023 "Свобода России": Водим боеве. Очистваме Русия от гнусотията на Владимир Путин! . 6| 4669 |28.09.2023 Какъв е смисълът на безплатните банкови сметки? . 13| 4659 |28.09.2023 Шоуто за София: един град в чудовищно състояние . 13| 4450 |28.09.2023 Германия купува от Израел ракетна система ”Ароу 3” за близо 4 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads