Реклама / Ads
2| 4810 |28.03.2024 НОВИНИ

Тази година морето ни ще не е само Черно, ами и по-солено

.
Заради късния Великден тази година, сезонът по морето започва по-рано - още на първи май хотелиерите очакват да посрещнат първите си туристи. Те ще бъдат предимно от Гърция, Румъния, Македония. Освен по-ранен, този сезон ще е и по-скъп. Цените ще са с поне 10-15 % нагоре. Причина за това са повишените разходи и това, че секторът все още не се е възстановил от ковид пандемията. 
 

Това обяви Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци", цитиран от бТВ. По думите му, по-късното отбелязване на Великден тази година доближава почивни дни през празника до началото на активния летен сезон, затова над 90% от хотелите в курортните комплекси ще започват работа по-рано тази година в опит да си удължат сезона. В "Слънчев бряг" сезонът ще бъде открит на 1 май, а по на юг от Бургас единични хотели планират да отварят седмица преди това. От курорта са доволни, че засега много добре се движат ранните записвания на летовници - очертава се между 10 и 20% ръст на туристите спрямо миналата година.


Хотелиери и туроператори отчитат, че се възстановява интересът на туристи от Великобритания и Германия, пише Тravelnews . От тези две държави ранните записвания за летни почивки у нас са достигнали двуцифрени ръстове в края на миналата година. Силно са нараснали също така полските и чешките туристи след ковид-пандемията. През юни се очаква да се възстановят и посещенията на летовници от Израел, които в момента не могат да пътуват заради военния конфликт там.


За поредна година ключов проблем за туристическия сектор у нас остава намирането на персонал. Тези дни се проведе трудова борса в Бургас, на която бяха обявени над 300 свободни работни места. На него работодатели от Южното Черноморие обявиха, че част от работниците им от миналия сезон, ще бъдат наети отново, но усилено се търсят допълнително камериерки, готвачи и общи работници. Работната заплата в сравнение с миналата година е увеличена със 150-200 лева и това е една от причините за ръст и на цените.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2327 |28.03.2024 Преди Великден: Родното агнешко месо стигна рекордната цена от 32 лв. за кг. в Пловдив . 4| 2397 |28.03.2024 Русия отново атакува Одеса, където продължават да живеят хиляди украински българи . 0| 2276 |28.03.2024 Украинският енергиен министър: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на тока в страната . 1| 2983 |28.03.2024 Сигнал за бомба в Софийския университет и в Съдебната палата /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads