Реклама / Ads
0| 2544 |16.07.2022 НОВИНИ

Театралите плашат със стачка в началото на новия творчески сезон

.
Източник: БГНЕС
Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора. Това обяви пред БНТ председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Според него, освен при театъра, недофинансиране има и в други сектори, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на лична творческа креативност.

Мутафчиев разкритикува остро ръководството на Министерство на културата и обяви, че липсва диалог и воля за разрешаване на натрупаните проблеми.

 

„Диалогът между Съюза на българските артисти и Министерство на културата боксува и то не е само с артистите, а с всички хора на изкуството. Освен че затлачиха държавния сектор "Сценични изкуства" като финансиране, затлачиха и сектора на свободните творци, защото Фонд "Култура" бави много отговорите си за финансирането на проекти и се стига до там, че остават дни до събитието, а творецът не знае ще получи ли финансиране или не“, каза той.

 

Като пример Христо Мутафчиев изтъкна, че все още няма регистър на свободните творци – намерение, заявено още от времето на Боил Банов. Според него такъв регистър се прави за 2 месеца.

 

Председателят на Съюза на българските артисти прогнозира, че ако бъде изпълнен третият мандат, сегашният министър на културата Атанас Атанасов няма да запази поста си.

 

„Нищо не разбира, бе! Не се и научи! Той не пожела да се научи, за да разбере какъв е проблемът. Не пожела да вложи мисъл и да разбере, но това е проблем на цялото правителство. Ако аз бях министър-председател, първото нещо, което щях да направя, е първите две седмици да се срещна с всички браншове на тази държава, за да разбера какво правят и да търся решение на проблемите им. Те не се срещнаха с абсолютно никой и затова логично си отиват“, каза той.

 

Христо Мутафчиев обяви още, че ако се стигне до налагането на нови ограничения срещу ковид в театрите, е много възможно да има бойкот от страна на театралите.

 

„Знам, че голяма част от колегите ми са категорично настроени да бойкотират подобно решение. Много от тях видяха, че ковида отслабва, започнаха отново да играят представления, видяха пълни зали отново...айде да им видим как ще излезем пак пред празни зали и хора с маски. На никой не му се ще!“, каза той.

 

Мутафчиев допълни, че води разговори за съвместни действия с председателя на ресторантьорския бранш Ричард Алибегов. Все пак уточни, че ако се възобнови диалогът между сектора на сценичните изкуства и държавата, са готови на компромиси.

 

„Никой не е по-силен от държавата и когато държавата сложи на масата мерки, които да подпомагат сектора, а не да го унищожават, както е в момента, тогава ние ще направим своите действия и необходимите компромиси в името на обществото. Но всичко е въпрос на диалог. Когато няма диалог, казваме „На!“, отсече Христо Мутафчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2483 |20.06.2022 Стачка отменя всички полети от Брюксел . 0| 2661 |14.06.2022 Пътищарите плашат: Ако въпросът с парите не се уреди, от 30 юни спираме дейност . 0| 2805 |11.06.2022 Строителните фирми плашат с протести заради липса на средства . 0| 2523 |08.06.2022 Работници на ВМЗ-Сопот плашат с блокада на Подбалканския път
Реклама / Ads