Реклама / Ads
19| 19854 |13.02.2018 НАРОДЕН ГЛАС

Тежка присъда за ”невронния” превод на Лиляна Павлова и БАН

.
Поредна излагация със сайта на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Със завидно самочувствие ресорният министър Лиляна Павлова обяви, че в информационния портал вече е имплементиран автоматичен преводач на 24 езика, уж за да улесни чуждестранните представители, на които се налага да посетят България или да се ориентират в сайта.
 

Изненадващо обаче този автоматичен преводач не е наложеният в цял свят алгоритъм на Google Translate, който сравнително успешно се справя с преводи на стотици езици, а се залага на иновативен софтуер на БАН.

 

„С него могат да се превеждат от и на български език текстове, документи и цели уебсайтове. Инструментът за превод е изградени с т.нар. „невронни мрежи“, чрез който изучават целия контекст на изречението, за да предложат гладък, четивен, почти „човешки“ превод“, твърди Павлова.

 

Frognews.bg реши да провери качествата на „невронните мрежи“ на министър Павлова с известна доза критичност, за която се извиняваме предварително.

 

Решихме да започнем с нещо просто. Изречението „This is a simple sentence“, което Google Translate превежда като „Това е просто изречение“, е невронно обработено като „Това е проста присъда“. Допускаме, че невронните мрежи са допуснали грешка, на всеки се случва.

 

Пробваме с друго изречение – „Циганите в България са малцинство“, което преводачът на Google превежда като „Gypsies in Bulgaria are a minority“. Невронните мрежи на българския софтуер обаче преправят фразата с политически коректното „Cigarettes in Bulgaria are a minority“, което означава „Цигарите в България са малцинство“. Самата дума цигари пък няма превод от български на английски, очевидно.

 

 

Продължаваме със „Срам ни е от този превод“, което сайтът на председателството ни превежда като „It's our shame of this translation“, вместо граматически правилното „We are ashamed of this translation“.

 

Освен всичко останало, преводачът не работи за много от езиците извън английския.

 

От тези кратки наблюдения можем да заключим, че БАН и министър Павлова не са се справили толкова добре, колкото безплатния преводач на Google, макар че по всяка верноятност за “невронния“ им софтуер е платена немалка сума. Какъв шок.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5243 |08.04.2016 Вигенин: Призоваваме съда в Молдова към обективност в присъдата на кмета на Тараклия . 4| 6169 |23.10.2014 Т. Попов пред Фрог: С доклада БНБ подписа собствената си присъда . 3| 6598 |20.10.2014 Бащата на убитата Яна пред Фрог: Бесен съм на доживотната присъда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads