Реклама / Ads
13| 4009 |04.07.2024 НОВИНИ

Тежки конспирации за срещата на връха на НАТО в пленарна зала, закриха заседанието /видео/

.
Депутатите изслушват служебния минисър-председател Димитър Главчев и служебния министър на отбраната Запрян Запрянов относно позицията на България на срещата на върха на НАТО.
 

Корнелия Нинова от "БСП за България" поиска служебният премиер Главчев и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов или да разсекретят документа с позицията, или заседанието на парламента да бъде закрито.

 

"Нищо секретно няма да ви кажа", посочи Главчев. "Разсекретяването подлежи на ред. Има документи, които ако някой разсекрети, ще си понесе последствията. Аз не искам да нося тази отговорност", добави той.





"Искам да успокоя българските граждани, че България няма да изпраща войници в Украйна. Това никога не е обсъждано".

 

"НАТО е отбранителен съюз. Намерен е начин да се помага на Украйна, без да се въвлича целият алианс", посочи той, цитирайки шефа на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Главчев посочи, че българската делегация ще пътува за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон в понеделник и ще се върне в петък. Самата среща е между 9 и 11 юли, с нея ще се отбележат 75 години НАТО. Подкрепата за Украйна е сред основните теми във форума.

 

"За подкрепата за Украйна позицията на България се основава на последователните ни национални ангажименти, изразявани на различни нива и формати на Алианса като единствен начин за гарантиране на дълготраен мир в Европа", добави Главчев. "Приоритет за България остават политическата и практическата подкрепа за Украйна", подчерта той. Премиерът припомни, че със седем решения на Народното събрание предоставяме широк спектър от мерки за подпомагане на Киев – политически, военни, хуманитарни и възстановителни, като това става без да бъдат нарушавани отбранителните ни способности.

 

"Сред най-важните решения от Срещата на върха във Вашингтон ще бъде създаването на един стабилен и предвидим механизъм за координирането на военната помощ и обучението на украинските въоръжени сили", обясни премиерът. По думите му това решение категорично не въвлича НАТО и България като страна във войната, а води до устойчиво подпомагане на Украйна в изконното ѝ право на самозащита.

 

"България е за препотвърждаване на подкрепата на НАТО за Киев с военно технически средства, обучение на личен състав извън територията на Украйна", разясни Димитър Главчев. Той увери, че страната ни последователно отстоява и позицията, че финансовият механизъм следва да бъде основан на справедливо разпределение на тежестта между съюзниците, както и на обективна оценка на финансовия еквивалент на приноса. "Всичко това следва да бъде разглеждано като задълбочаване на интеграцията на Украйна в НАТО и мост към бъдещето ѝ членство", посочи Главчев.

 

"Успоредно с подкрепата за Украйна съюзниците продължават усилията към по-нататъшно укрепване на възпиращите и отбранителни способности на Източния фланг и увеличаване на технологичната и отбранителна индустриална баз"а, отбеляза още служебният премиер.

 

По думите на Главчев Радев сам отказал да участва в делегацията, не било ясно защо.

 

"Г-жо Нинова, няма как да разсекретим позицията на България за срещата на върха, тъй като в нея коментираме секретни документи на НАТО. Ние не сме разработчици на документите на НАТО, няма как да ги разсекретим", обясни и отбранителният министър Атанас Запрянов.

 

Относно подготовката за предстоящата юбилейна среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО министърът информира за проведеното заседание на Съвета на министрите на отбраната на 13 и 14 юни тази година.

 

"По време на срещата на министрите на отбраната на страните членки на НАТО дискусиите се проведоха изключително в контекста на продължаващата агресия на Русия срещу Украйна и подготовката на срещата на държавните и правителствените ръководители от 9 до 11 юли. Първостепенните теми бяха развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, в това число повишаване на отбранителния и индустриален капацитет на страните членки, както и продължаването и засилването на оказваната помощ за Украйна. Общо на тази среща бяха дискутирани 32 документа", посочи той.

 

"Постигнахме напредък по подготовката на решенията за предстоящата през юли Среща на върха във Вашингтон и съгласие по отношение на предоставянето на подкрепа за Украйна като един от основните приоритети на Алианса", каза той.

 

Около 09:50 часа по настояване на Тошко Йорданов от ИТН депутатите гласуваха да закрият заседанието, за да бъде показана позицията на България на срещата на върха. Не стана ясно защо това трябва да се случва в пленарна зала, вместо депутатите самостоятелно да се подготвят преди работния ден и да я прочетат, тъй като дори класифицирана, те все пак имат достъп до нея.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2339 |04.07.2024 Аталай вижда разногласия между Доган и Пеевски. Хамид Хамид смята евентуално разцепление в ДПС за "абсурд" . 10| 2400 |04.07.2024 И ГЕРБ, и ПП-ДБ не очакват правителство в този парламент, отиваме към избори . 11| 2279 |04.07.2024 Ако групата на ДПС се разцепи, следва ПП-ДБ получи втория мандат от Радев . 5| 2400 |04.07.2024 Разпад при "воините на светлината". Ултиматуми, оставки и обвинения в заплахи за убийство във "Величие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads