Реклама / Ads
4| 8059 |22.10.2023 НОВИНИ

Тел Авив евакуира селища до Ливан и удари Западния бряг. Иран: "Регионът ще излезе извън контрол"

.
Източник: БГНЕС
Иран заяви, че регионът "ще излезе извън контрол", ако израелските военни действия продължат. Тел Авив нареди евакуацията на още 14 селища край границата с Ливан и отново призова цивилните в северните части на Ивицата Газа да напуснат. Израелските сили за сигурност съобщиха, че ще засилят атаките си в Газа.
 

"Много от жителите на град Газа се преместиха на юг. Призовавам останалите: евакуирайте се, Хамас ви използва като жив щит", каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

 

Появиха се спекулации, че израелската сухопътна операция се бави, заради преговорите за освобождаване на заложниците. Междувременно ООН нарече 20-те камиона, които доставиха помощ в южните части на Ивицата Газа "капка в океана" на фона на катастрофалната хуманитарна ситуация.

 

В момента живеем в трудни битови условия. Спим на найлонови чували. През нощта е много студено, а през деня в палатките е много горещо. Искаме да се върнем по домовете си", добави Асма Ал Устад, бежанка в Хан Юнис.

 

Още израелски населени места по границата с Ливан бяха евакуирани, заради размяната на огън с "Хизбула". Тел Авив предупреди, че свързаната с Иран групировка, рискува "да въвлече Ливан във война", а от Пентагона заявиха, че в отговор на напрежението ще разположат допълнителни системи за противовъздушна отбрана в Близкия изток.

 

"Ако "Хизбула" реши да влезе във войната, ще направят най-голямата грешка в живота си. Ще ги ударим с невъобразима сила. Това ще означава опустошение за тях и Ливан", каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

 

Израел атакува два бежански лагера в другата палестинска територия в Западния бряг. При удара по Нур Шамс има загинали цивилни, казва агенцията на ООН за палестинските бежанци.

 

В Дженин е поразена джамия, където Тел Авив съобщава, че е имало терористична клетка на "Хамас".

 

Западният бряг е окупиран от Израел от близо 60 години и на територията му се изграждат активно еврейски селища, което ООН определя като незаконно и в нарушение на международното право.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4258 |22.10.2023 Д-р Алшарафи: Снаха ми и внучетата бяха в сградата, където е била експлозията, загинали са 40 души . 0| 4061 |22.10.2023 Постоянният представител на САЩ в НАТО: Не се обръща гръб на Украйна заради Израел . 0| 3849 |22.10.2023 Министърът на е-управление: Следващата стъпка е да се въведат електронни извинителни бележки и в детски градини . 6| 4042 |22.10.2023 Проф. д-р Хинков се жалва на Лора Крумова: Има опити за намеса в работата ми, за да назнача или отстраня хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads