Реклама / Ads
2| 3107 |21.06.2024 НОВИНИ

ТЕЛК разпредели над 14 700 пациенти, решенията ще се взимат само по документи

.
ТЕЛК
От днес влизат в сила ключови промени в работата на териториалните експертни лекарски комисии, по-известни като ТЕЛК. Комисиите вече получават казусите на случаен принцип. От МЗ съобщиха, че електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане днес успешно е разпределила към всички ТЕЛК в страната над 14 700 заявления. Те се изпращат на случаен принцип според графика на съответната комисия и наличието на свободни часове.
 

Целта на промените е да се постигне по-равномерно разпределение на работата на комисиите, с което да се гарантира по-справедлив достъп на хората до тези услуги. По същество работата на лекарите в ТЕЛК не се променя, обясниха от МЗ. Това обаче означава човек от София да попадне в Бургас например, а при нужда от уточнения и допълнителни документи това може да се окаже сериозен проблем. Лекари посочват и че няма как да имат доверие на колеги от друг град. "Като дойдат от друг град, аз изобщо там не познавам специалисти и не мога да кажа кой документ може би е достоверен и кой, евентуално, не е", казва пред БНР д-р Вергиния Тодорова.


Комисиите се задължават да се произнасят само въз основа на наличната медицинска и друга документация, без да викат пациентите на клиничен преглед. Изключения ще се правят в доста стеснен кръг от случаи - при унищожена документация, когато човек не може да се снабди с необходимите документи, когато става въпрос за професионалния характер на заболяванията и при изискване от друга държава.


От днес има и едно отдавна чакано облекчение - отменя се заверяването в картотеката на влезлите в сила експертни решения. Тези заверки са заменени с отбелязване в Електронната система за контрол на медицинската експертиза на същите обстоятелства. Досега за част от институциите експертното решение важеше само с гриф, че е влязло в сила.


На този етап би следвало да заработят и почти двойно повече комисии за медицинска експертиза, тъй като всяка общинска и държавна болница беше задължена да разкрие поне една. Новите звена обаче все още не работят с пациенти, съобщават пред БНР от здравното министерство. Не е ясно и дали всички звена са успели да осигурят достатъчно специалисти - още един въпрос, който поражда тревоги, както и дали са ги обучили. „Кадри няма, никой не е обучен, освен това трябва да се положи изпит накрая и да имаме над 50% успеваемост по разглеждане на случаи, какви са тези случаи? Ние тук сме невролози и психиатри. Това означава, че нашата комисия трябва непрекъснато да връща тези пациенти”, каза преди два дни пред Нова тв проф. Венета Божинова, началник на отделение към МБАЛНП „Свети Наум”.


Заради липса на медицински персонал и на желаещи да работят в ТЕЛК, 20 от болниците у нас не успяха да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени. Сдружението на общинските болници смята, че трудът е право, а не задължение, затова няма как да попълнят комисиите при липса на желаещи. Все пак скоро ще имаме 146 работещи комисии при 80 преди промените.


Дотук опитите да се оптимизира системата, в която в някои случаи има забавяне с години, не са дали категоричен резултат. Регионалните здравни инспекции вече са длъжни да уведомяват служебното хората за необходимостта от преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичането на срока на решението. ТЕЛК пък имат 3 месеца да издадат новото решение и ако надхвърлят този срок, това се счита за забавяне и валидността на старото решение ще се удължава до издаването на ново. Много хора обаче още не получават уведомителни писма, а много комисии не успяват да се вместят в 3-месечния срок. Поради сложните процедури и участието на много институции, се стига и до прекъсване на права, макар да няма статистика колко масов е този проблем.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2306 |21.06.2024 Вижте резултатите от НВО на десетокласниците . 4| 2540 |21.06.2024 Доц. Борислав Цеков: Президентска република означава путинизация и нищо друго . 9| 3169 |21.06.2024 Горан Благоев: Двама от кандидатите за патриарх са проводници на влиянието на Руската църква . 16| 4147 |21.06.2024 Тодор Тагарев: Пиар упражнение е, че двама души ще ни представят на срещата във Вашингтон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads