Реклама / Ads
3| 4496 |20.08.2019 НОВИНИ

Теменужка Петкова не отговори на въпроси, свързани с интереси на Ковачки в енергетиката

.
Енергийният министър Теменужка Петкова не отговори по същество на журналистически въпроси за интересите на Христо Ковачки в енергетиката и за отказа на КЗК да провери фирмите му.
 

На въпрос за Ковачки, министърът каза: "Трудно ми е да взема отношение дали има интрига между някакви отделни субекти в нашето общество. Това, което със сигурност мога да кажа е, че в България, ние сме правова държава, има съответните компетентни институции, които имат възможността и ангажимента да разгледат всеки един въпрос и всеки един казус, който е поставен пред тях, в рамките на своята компетентност и да излязат със своето решение. Работата на Министерството на енергетиката, на министъра на енергетиката е на първо място да се грижи за енергийната сигурност на страната, секторът да се управлява максимално добре, да се развива изцяло спазвайки всички пазарни принципи, изисквания и директиви на ЕС -, това е нашият ангажимент".

 

Вчера Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с писмо до КЗК по повод на отговор на комисията по сигнал за видими нарушения за Закона за защита на конкуренцията на свободния пазар на електрическа енергия. В него се казваше, че личи ясна тенденция за игнориране на проблемите в енергетиката. "Ние не знаем мотивите на КЗК да игнорира огромния проблем, надвиснал над пазара на електроенергия. Не знаем, дали някой в КЗК е размишлявал над въпроса какви щети нанася чудовищният спекулативен ръст на цените на българската индустрия. Спекулативен ръст, възможен благодарение на голяма концентрация”, пишеше в писмото си от АОРБ. 

 

За становището на бизнеса, министърът коментира: 

 "Аз не съм казала, че поддържам нечие становище, казвам, че има компетентни институции, в чиито правомощия и чиито компетентности е да вземат отношение по въпрос, който е поставен пред тях в рамките на техните компетентности. Не съм аз човекът, който може да се произнесе по тази тема. След като КЗК е сезирана тя разбира се ще прецени и в рамките на своята компетентност ще реши как да процедира. По отношение на вчерашната информация, която излезе от страна на „Грийнпийс“, това, което аз мога да кажа, това е един много сериозен въпрос, знаем каква е и политиката на ЕС по отношение на въглеродните емисии. Това, което мога да кажа е, че в енергетиката, в държавната енергетика мога да говоря със сигурност, се полагат много сериозни усилия, инвестира се много сериозен финансов ресурс за това да се изграждат сероочистващи инсталации и да се намаляват всъщност вредните емисии. Само за ТЕЦ „Марица Изток 2“ през последните 10 години са инвестирани над 1 милиард именно за такива сероочистващи устройства. И това, което аз имам като информация, че за последните може би 10 години вредните емисии като цяло са намалели над 10 пъти. Полагат се усилия и се върви в тази посока", отговори Петкова. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8357 |18.08.2019 Министър Петкова: Ни шагу назад* по проекта ”Белене” . 4| 4462 |14.08.2019 Теменужка Петкова: На 19 август приключва първият етап от процедурата за АЕЦ”Белене” . 43| 16947 |14.08.2019 Кевин Буут: „Сенките на София“ щеше да е различен, ако Делян Пеевски бе отговорил на обажданията ми . 31| 5703 |12.08.2019 Китайци, южнокорейци, руснаци и американци напират за АЕЦ ”Белене”, според Теменужка Петкова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads